tirsdag 29. november 2011

Forrett med skinke og asparges


En enkel og god forrett eller lunsjrett er denne lille retten med asparges og skinke, her kan du faktisk bruke både spekeskinke eller røkt kokt skinke, bare det er en skinke med litt smak, asparges er jo nydelig, men den krever litt tilbehør med smak skal den liksom komme til sin rett.

TIL FIRE PERSONER TRENGER DU:

12 store fine asparges
8 skiver spekeskinke
Blandet salat
Saft fra 1/2 appelsin
Balsamicoeddik
Olivenolje
salt - pepper

Kok asparges i tre - fire min. og ha de rett i iskaldt vann helst med isbiter.
Legg aspargesen på et kjøkkenpapir når de er avkjølt.
Legg forskjellige typer salat på porsjonstallerkener og legg 3 asparges oppå salaten på hver tallerken.
Skvis over appelsinsaft, noen dråper god olivenolje, noen dråper balsamicoeddik og salt og pepper.
Øverst danderer du skinkeskivene, og så er det bare å servere.

søndag 27. november 2011

Sjokolade med chili og kanel

 Hva smaker vel bedre på en sur og kald førjulsdag enn en kopp rykende varmende sjokolade med kremdott? Tilsetter du litt krydder, blir det en spennende smak og en sjokolade som varmer ekstra godt. Det er mange godsaker du kan bruke som smakstilsetning i sjokolade, jeg har brukt chili, vaniljestang og kanelstang.

TIL 4 KOPPER TRENGER DU:

Ca. 6 -8 dl melk
1 - 1 1/2 pl. sjokolade helst 70 %
1/2 chili 
1 vaniljestang
1 kanelstang
Sukker hvis du vil
        Pisket krem til topping


Ha melken i en kjele sammen med chili, kanelstang som du knekker litt opp og vaniljestang delt i to på langs. Kok opp, pass på så det ikke setter seg i bunnen. Ta kjelen av platen og la blandingen stå og trekke slik at melken får smak, jo lengre det står til mere smak blir det på den ferdige sjokoladen. Sil melken, tøm den tilbake i kjelen og kok opp på nytt, tilsett sjokoladen i biter og pisk slik at sjokoladen blir helt oppløst. Tilset sukker hvis du vil, jeg synes sjokoladen er best uten sukker.
I stedet for chili, kanel og vanilje, kan du tilsette kardemommefrø, litt vaniljesukker og kanelstang eller raspet skall av en 1/2 appelsin og kanelstang.  En skvett cognac eller whisky varmer ekstra godt.
Kos deg litt i førjulstiden

lørdag 26. november 2011

Club sandwich


Club sandwich lages på utallige måter, og med varierende innhold, de fleste har en egen vri på denne velsmakende sandwichen. En ting er sikkert, det er et raskt og greit måltid å lage i stand, uansett hva du bruker av ingredienser. Jeg steker vanligvis litt ekstra når jeg steker kyllingfilet, det er veldig greit å ha litt på lur hvis man vil lage noe i full fart. Så etter en dag med løping fra kontor til kontor med mye venting som det hender man må gjøre her i Spania er det greit med noe lettvint og godt når man kommer hjem.

 TIL 2  SANDWICH TRENGER DU:     

4 skiver rugbrød
1 stor eller to små kyllingfileter
Majones
2 tomater i skiver
Salat
8 skiver sprøstekt bacon


 Start med å riste brødskivene i brødrister eller på stekepannen. Du kan velge et finere brød om du liker det bedre. Stek bacon og legg de på et kjøkkenpapir, stek kyllingfiletene hvis du ikke har rester eller har stekt kyllingfilet fra før.
Smør majones på alle fire skivene, her er det mange som liker aloli. Legg på tomatskiver, salat og skiver av kyllingfilet. Tilslutt sprøstekt bacon og en rugbrødskive på toppen.

fredag 25. november 2011

Hvetekrans med vaniljekrem


Å bake en deilig fylt hvetekringle eller advendtskrans til første søndag i advendt er en fin tradisjon. Da har man kanskje vært ute i kulden til julegateåpning eller på julemarked og kommer litt frosen hjem igjen, og hva er vel bedre enn en god kopp kaffe eller sjokolade med fersk bakst da.
Jeg har bakt en hvetekrans fyllt med vaniljekrem, sammen med litt rosiner, du kan bruke makronfyll, epler, kanel og sukker eller marsipan hvis du liker det bedre. Dette er en søt hvetedeig og av denne porsjonen blir det to kranser, eller du lager en krans og bruker resten av deigen til boller, det er jo fint å ha litt på lur i fryseren også.


  
                                 DU TRENGER:                                

1/2 l lunken melk
50 gr gjær
1 egg
150 - 200 gr mykt smør
2 dl sukker
1 ts salt
2 ts kardemomme
1 - 1,2 kg hvetemel
1 1/2 dl rosiner (valgfritt)

Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melken. Tilsett sukker, salt, egget og melet litt etter litt til du har en passende fast deig. Til slutt tilsettes smøret mens du arbeider deien godt  til alt smøret er eltet inn. Tilsett rosiner helt til slutt. Dekk deigen med plast og sett den til heving på et lunt sted. Når deigen er hevet til ca. dobbelt størrelse, taes den ned på bakebordet og knaes lett, del deigen slik du vil, til kranser eller krans og boller. Kransen kjevles ut til et rektangel på ca. 25 cm. x ca. 65-70 cm. Bre over den fyllen du vil ha og brett inn på begge langsidene slik at det blir en tredobbel lengde som legges i en runding på stekeplaten med bretten nederst. Bruk en saks og klipp hakk oppå kransen før den settes til etterheving i ca. 30 min.  Pensles med sammenpisket egg og strø med hakkede nøtter eller mandler oppå før den stekes ved ca. 200 grader i ca. 25 - 30 min.
Avkjøles på rist og må bli helt kald før du prøvesmaker.

 Skal du ha vaniljekrem som fyll  kan du kjøpe en ferdig pakke vanilje kakefyll eller gjøre som meg, lager den selv, det er raskt og lettvint.

DU TRENGER:

2 eggeplommer
1 1/2 - 2 ss sukker
3/4 ss potetmel eller maizena
2 1/2 dl melk eller fløte
1/2 vaniljestang

Legg vaniljestangen i en liten kasserolle med tykk bunn sammen med sammenpisket egg, melk og potetmel. Sett kasserollen på platen, pisk hele tiden til kremen tykner og er helt på kokepunktet men må ikke koke.
Det er lurt å ikke ha så høy varme på kokeplaten, bruk heller litt lengre tid.
Hold kremen på kokepunktet, ta ut vaniljestangen og pisk til du har en jevn og glatt vaniljekrem. Rør i kremen av og til mens den avkjøles. Denne kremen blir ganske tykk slik at den ikke renner utover når man skal ha den som fyll i gjærbakst. Lykke til med advendtskransen.

torsdag 24. november 2011

Entrecote med peppersaus og sprøstekt sopp


Da jeg handlet i dag ble liksom blikket mitt tiltrukket av en kasse kantareller, de så så lekre ut at jeg bare måtte ha med meg litt hjem, og sammen med noen aromasopp måtte de få følge av et godt kjøttstykke, da ble det entrecote med peppersaus, lune sherrytomater og røstipoteter, et godt følge til soppen.


 DU TRENGER:

Entrecote
God sopp
Cherrytomater
Smør til steking
Fløte/creme fraiche
Grønn syltet pepper
Rød pepper
Persille
Timian
Kraft eller fond
Poteter slik du best liker dem     


Begynn med potetene enten du vil lage stekte eller kokte poteter, jeg hadde noen røstipoteter i frysen, de ble varmet opp i stekeovnen. Så steker du soppen sammen med persille i smør. Deretter surrer du sherrytomater  i olje på stekepannen sammen med litt timian til skallet så vidt begynner å sprekke, hold de lune til resten av maten er ferdig. Stek entrecotene og kok ut stekepannen med fløte til sausen, tilsett litt kraft eller fond, deretter grønn og rød pepper, jeg brukte 1 1/2 ss grønn pepper og litt av kraften de ligger i, og ca. 1 ss røde pepperkorn.
La sausen koke litt inn eller rør ut litt maizena i fløte og bruk det som tykningsmiddel.

onsdag 23. november 2011

Kjøttboller med sesamfrø og nudelsalat


Å trille og steke kjøttboller er noe av det kjedeligste jeg vet, derfor har jeg begynt å steke de i stekeovnen og det går helt utmerket, du kan steke de i langpannen med litt smør eller olje i bunnen eller på bakepapir som jeg har gjort her. Det er også lurt å steke mange og putte i frysen når du først er i gang. Den varme salaten med nudler var utrolig godt til kjøttboller.

DU TRENGER:

1/2 kg kjøttdeig eller
karbonadedeig
2 finhakkede sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
                             2 egg                                   
1- 1 1/2 dl vann eller hvitvin
2 ss potetmel
2 ts sambal oelek
1 ts spisskummer
1 ts paprika
1 ts oregano
salt  -  pepper
Litt raspet citronskall


Rør kjøttdeigen godt med saltet, ha i krydder, sennep, potetmel, løk, hvitløk og spe med vann/vin. Rør godt sammen slik at deigen blir seig. Trill små kjøttboller og stek de på stekepannen i smør/olje til de er pent brune og er gjennomstekte. Steker du kjøttbollene i stekeovnen, setter du stekeovnen på ca. 175 - 200 grader, det er lurt å snu de underveis. Hvor lenge de skal steke er vanskelig å angi, så du får prøve deg litt frem, det kommer an på hvor store kjøttboller du lager.

TIL NUDDELSALATEN TRENGER DU:

1 pakke nudler
En bit purreløk i ringer
1/2 løk i skiver
En liten fennikel i skiver
Noen få aspargesbønner i biter
Sesamfrø

Begynn med å riste sesamfrø på tørr varm stekepanne, pass på at de ikke blir brent.
Kok nudlene etter anvisningen på pakken og skyll de i kaldt vann når de er kokt.
Ha litt god olje på stekepannen og stek/wok grønnsakene, de skal ikke bli brune og ikke helt gjennomstekte. Hell over nudlene, bland godt og la det hele bli varmt. Her kan du bruke andre grønnsaker, for eks. finstrimlet kål, broccoli, strimlet gulrot, vårløk eller sukkererter bare for å nevne noen.
Legg salaten på tallerkenen med kjøttbollene oppå. Strø over de ristede sesamfrøene.

mandag 21. november 2011

Fransk løksuppe


Vi har ganske ofte suppe til middag, det er så utrolig mange varianter å velge mellom, så mange forskjellige smaker, noen er lette å lage, noen er det litt mer arbeid med. Løksuppe er det litt arbeid med, ikke minst at du må rense og skjære mye løk.
Jeg glemmer aldri mitt første møte med løksuppe, en litt grå, kald og regnfull dag i Paris i en mørk bakgaterestaurant med rutete duker på bordene, lys i flasker og et ujevnt gyngende gulv, men løksuppen var aldeles nydelig - et måltid jeg aldri glemmer. Siden den gang har løksuppe vært på menyen med jevne mellomrom.
I dag var jeg så heldig at jeg fikk hjelp med løkskjæringen, så da var det ingen sak å lage suppe.

              
 
TIL 4 PERSONER TRENGER DU:
7 - 8 løk
2 ts timian (eller en kvist frisk timian)
2 ss olje
1 l kraft (kylling eller kjøttkraft)
2 dl hvitvin eller eplesider
1 laurbærblad
Salt pepper
Ca 4 dl revet ost
                                    4 skiver fint brød                                     


 Rens løken, del den i to og skjær i tynne skiver, varm oljen i en kjele, tilsett løken og la den surre på
 svak varme til den begynner å få farge, men den skal ikke bli brun. Tilsett timian og hvitløk og la det få surre med de siste minuttene. Tilsett kraft og vin, kok opp og la suppen trekke i 35 - 40 min.
Smak til med salt og pepper.                         


 Sett stekeovnen på 250 grader. Øs suppen opp i ildfaste skåler og skjær skorpen av brødskivene eller stikk ut rundinger eller hjerter som jeg har gjort i dag. Legg skivene oppå den varme suppen, dryss over rikelig med ost og gratiner i stekeovnen i 6 - 8 minutter til osten har fått en gylden farge.
Suppen serveres rykende varm med god drikke til. Riktig et festmåltid nå i en travel førjulstid.

fredag 18. november 2011

IItaliensk pizza


Fikk lyst til å lage en annerledes pizza enn den jeg vanligvis pleier å lage. Denne pizzaen her har tynn sprø bunn, og trenger bare noen få minutters steketid på høy varme.

DU TRENGER TIL TO PIZZA:           

8 dl hvetemel/pizzamel
3 dl lunkent vann
25 gr gjær
En klype salt
2 - 3 ss olivenolje


Sett stekeovnen på 250 gr. og la den bli helt varm før pizzaen settes inn.
Rør ut gjæren i lunkent vann og tilsett salt, olje og hvetemel. Bland deigen godt, den skal være fast og  god å ta i. Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 30 min. Elt deigen lett når den er ferdighevet og kjevle ut til to tynne leiver, jo tynnere du kjevler jo kortere steketid trenger pizzaen.
Legg på det du vil ha av fyll, jeg har brukt løk, chorizopølser, små kjøttboller, litt skinke, ost, pizzakrydder og tomatsaus. Sett pizzaen inn i den varme stekovnen og stek i ca. 5 - 10 min.
Steketiden avhenger litt av hvor tynt du har kjevlet pizzaen.

 EN GOD OG LETTVINT TOMATSAUS LAGER DU SLIK:

1 boks ca. 400 gr. hermetiske tomater
(Bruk gjerne stavmikser slik at det blir en glatt saus)
2 fedd hvitløk finhakket
1 ss olivenolje
2 ts. balsamicoeddik
2 ts honning
1 laurbærblad
1 ts oregano
1 ts basilikum
Salt  -  pepper

Bland alle ingrediensene i en kjele og kok opp, la sausen stå og småkoke til den tykner og du ser at den har passelig konsistens til å ha på pizzaen. Smak til med mere krydder om det trengs.

torsdag 17. november 2011

Høstgryte med sellerimos


En god varm  gryte passer til de fleste anledninger og særlig da til kjølige høstdager. En god gryte kan lages av mange typer ingredienser, her er det bare å bruke fantasien. Jeg har laget denne høstgryten av oksekjøtt som slakteren garanterte var godt mørnet.

  DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

                Ca. 800 gr mørnet oksekjøtt uten bein eller kjøtt av vilt                       
Litt olje/smør tilsteking
Ca. 6 - 7 dl kraft/fond eller buljongterning
Sopp
2 løk
2 gulrøtter
1 stk persillerot
3-4  knuste einebær
Salt  - pepper
2 ts timian
 1 laurbærblad
 1 ts oregano
Ca. 3 dl seterrømme eller creme fraiche
Litt rips eller rognebær gele hvis du har

  Del kjøttet i passende biter og brun det raskt i smør/olje. Løk, gulrot og persillerot skjæres i tynne skiver og surres på stekepannen, skal ikke bli brunt. Soppen renses og deles i skiver eller deles i fire og brunes lett, har ikke angitt noen mengde sopp, jeg brukte en blanding av skogssopp og det var ca. 7 dl før steking.
Ha kjøtt, sopp og grønnsaker over i en gryte, spe med kraft eller terning og vann, ha på salt, pepper og krydder, la gryten småkoke ca. 30 - 40 min. Tilsett rømme/creme fraiche og la gryten få et oppkok. Smak til med mere salt og krydder hvis det trengs. Synes du gryten blir litt tyntflytende, kan du bruke litt maizena rørt ut i litt vann, prøv deg frem det kan lett bli for tykt.
Jeg serverte gryten med granateplekjerner og syltet ingefær, men tyttebær smaker nydelig til, slik luksus som tyttebær har vi ikke her i Spania. Syltet ingefær er kjempegodt til særlig hvis du lager gryten av viltkjøtt.

SELLERIMOS LAGER DU SLIK:

2-3 poteter
1 knollselleri
Kokes møre i en blanding av melk/vann

Slå av kokevannet og mos poteter og selleri.  Tilsett en god klatt smør, salt, pepper, og spe med litt melk eller fløte til passende konsistens.

onsdag 16. november 2011

Frokostgrøt


Det er viktig å starte dagen med mat som er mettende og næringsrik og som som holder deg mett en tid fremover formiddagen. Denne grøten her er noe av det sunneste du kan spise, særlig med blåbær, jeg synes den er aldeles nydelig. Kok den i en kasserolle på platen, det tar noen få minutter eller i mikroen som tar enda kortere tid.

TIL EN PORSJON TRENGER DU:

                             1 - 1 1/2 dl lettkokte havregryn                           
1 toppet ss knuste linfrø
1 ss solsikkefrø
Salt  
Ca. 2 dl vann

 

Ha vann, havregryn, linfrø og salt i kasserollen, kok opp og rør godt så det ikke setter seg i bunnen.
Kok i ca. 5 min.Tilsett solsikkefrøene like før grøten er ferdig.
Koker du i mikro blander du alt i en bolle, kok i 2 min. rør rundt og kok i 2 min. til.
Jeg strør frosne blåbær over, de tiner med en gang når de kommer i kontakt med den varme grøten, og så må jeg ha litt melk på. Sukker er helt unødvendig. Dette er en frokost full av antioksidanter og mange andre gode næringsstoffer. Du kan bruke andre bær eller syltetøy oppå grøten, men bruk helst noe som er helt uten eller med svært lite sukker. Et veldig godt eplesyltetøy med kanel  passer også kjempegodt på denne frokostgrøten og oppskriften på det finner du her
Ha en fin dag med en sunn og god frokost.

tirsdag 15. november 2011

Urtebrød


Det er første gang jeg baker dette urtebrødet, det ble et velsmakende og saftig brød som passer godt til å lage varme smørbrød av og kjempegodt til suppe, ost eller salat, så dette brødet vil jeg nok bake flere ganger. Det ser også lekkert ut hvis du vil sette hele brødet på bordet.



TIL DETTE BRØDET TRENGER DU:               

3 dl melk
50 gr gjær
80 gr mykt smør
1 ts salt
  1 ss knust oregano
2 dl fin sammalt hvete
6 - 7 dl hvetemel

Stekes ved 200 grader i ca. 35 - 40 min


 Rør ut gjæren i lunken melk. Smøret smuldres i melet til en kornet masse, tilsett salt og oregano før du tømmer på melk/gjærvæsken. Elt deigen helst med kjøkkenmaskin i ca. 8 - 10 minutter. Dekk med plast og la deigen  stå lunt til heving i ca. 30 min.
Når deigen er hevet ferdig tar du den ut på bakebordet og elter den lett før du former deigen til en pølse som du deler i 16 - 18 biter og ruller til boller. Legg 10 av bollene to og to ved siden av hverandre i bunnen av en bakepapirkledd brødform, de resterende 6 legges oppå i "mellomrommene". Hvor mange boller du får plass til i bunnen avhenger litt av hvor stor brødform du bruker.
La brødet etterheve i ca. 20 min. pensle med smeltet smør og strø med oregano før brødet settes i forvarmet ovn. Avkjøles på rist.

mandag 14. november 2011

Fiskegrateng og råkostsalat med eple og rødbeter


Noe av det beste jeg fikk som barn var fiskegrateng - det synes jeg fremdeles. Litt arbeid er det, men har du tid og lyst en dag får du lønn for strevet når fiskegratengen står ferdig på bordet - det er aldeles nydelig. Mye av arbeidet kan du gjøre dagen eller kvelden før, som å koke fisk og makaroni.
Jeg lagde en stor porsjon, flere måltider til oss som bare er to i familien.

DU TRENGER:

               3 - 4 dl kokt og renset fisk, helst torsk                 
1 1/2 - 2 dl ukokt makaroni

SAUS:
 
2 ss smør
3 ss hvetemel
Ca 3 - 4 dl melk
Salt - pepper
Revet muskatnøtt
3 - 4 egg
Strøkavring

La fisken trekke i kokende vann tilsatt salt og rens den for skinn og bein. Kok makaronien etter anvisningen på pakken.
Lag hvit saus ved å smelte smøret i en kasserolle, det skal ikke bli brunt, ha på melet og spe med varm melk litt etter litt mens du rører kraftig slik at det ikke blir klomper. Kok sausen noen minutter mens du rører hele tiden. Ta sausen av den varme platen og rør inn eggeplommene en om gangen, rør godt.
Bland fisk og makaroni i sausen og smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.
Pisk eggehvitene helt stive, og vend med en slikkepott eggehvitene forsiktig inn i blandingen. Ha det hele i en liten langpanne eller en ildfast form, dryss over strøkavring og stek på 200 grader i ca. 40 - 50 min. Serveres rykende varm med kokte poteter, smeltet smør og en råkostsalt.



                                                                RÅKOSTSALAT:
                  
2 gulrøtter
En bit kålhode
1 eple
1 ukokt rødbet

Skrell og rasp gulrøttene og eplet, skjær kålen i så fine strimler som du klarer.
Ha grønnsakene i en bolle og press litt citron over.
Bruk plasthansker og skrell og rasp rødbeten, lag en liten grop i grønnsaksalaten og legg den raspede rødbeten i gropen.

torsdag 10. november 2011

Ovnsbakt laks med lime, kajennepepper, wokede grønnsaker og urtedressing


Laks er en råvare vi burde bruke mye mere av, den er rik på det gode fettet, er lett å tilberede og er fantastisk god. Laks kan varieres på utallige måter og det meste av tilbehør passer til laks.
Jeg har valgt å bake laksen i stekeovn i dag, og å woke grønnsaker som tilbehør. Dette er en middag som med litt forberedelse er veldig rask å lage, laksen trenger ca. 8 - 10 min i ovnen og i mens woker du grønnsakene så er bare å kose seg med et nydelig måltid.

 

                 TIL TO PERSONER TRENGER DU:                    

2 laksefileter a`150 gr
1-2  ss olivenolje
Skall og saft av 1 lime
1/2 ts salt
1 hvitløksbåt
1/4-1/2 ts kajennepepper

Legg laksestykkene i en ildfast form. Hakk hvitløken og bland den sammen med olje og limesaft til en marinade, rør godt og pensle fisken med marinaden. Strø over salt, limeskall og kajennepepper og la laksen stå og trekke med dette en times tid.
Mens laksen står og trekker, renser du grønnsakene og lager dressingen.

DRESSING:

Til dressingen trenger du:
2 ss yoghurt naturell
2 ss creme fraiche
1 ss hakket gressløk
1 ss hakket dill
Litt citron eller limesaft


Rør sammen alle ingrediensene og sett dressingen i kjøleskapet til den skal brukes.
Etter at laksen har stått en times tid med marinaden settes den inn i stekeovnen på 200 grader i 8 - 10 min. Steketiden kan variere litt, alt etter hvor tykke laksestykkene er, og hvor godt gjennomstekt du vil ha laksen.


 Til grønnsakwoken kan du velge de grønnsakene du liker best, jeg synes denne blandingen jeg brukte i dag, passet veldig godt til den ovnsbakte laksen.

DU TRENGER:

          1 stor gulrot           
1/2 purre
1 liten fennikel
Noen asparges

Gulrot og purre, kuttes i strimler, fenikkel skjæres i ringer, asparges kuttes i biter. Ha litt olje i stekepannen eller wokpanne hvis du har det, og wok grønnsakene uten at de blirbrunet eller blir helt møre, de skal være litt sprø når de er ferdige. Laksen serveres  med wokgrønnsakene, salat og med dressingen, det er ikke nødvendig med poteter til denne lakseretten, men er du av de som sverger til poteter, er det ikke noe i veien for at du kan servere poteter også som tilbehør.

mandag 7. november 2011

Soup au pistou



 Dette er en varmende grønnsaksuppe med mye smak som har sin opprinnelse i Provence, der får man den servert med pesto og parmesan og sammen blir dette et mettende og godt måltid.
Jeg har forenklet den litt, men smak og konsistens er slik man får den servert i Provence.

                                                          TIL TO PERSONER TRENGER DU:

1/2 løk
1 stort fedd hvitløk eller 2 små
Ca. 1/2 purre 
1 stor potet
1 stilkselleri
1 boks hermetiske tomater (ca. 400 gr)
8-10 aspargesbønner (kan bytte ut med litt linser)
Olivenolje
1 - 2 grønnsakbuljongterninger
8 - 10 dl vann
1 strøken ss provencekrydder
1/2 boks hvite bønner
Ca. 1 dl spagetti i små biter
Salt - pepper

TIL SERVERING:

2 ss pesto
Høvlet parmesan

Løken hakkes i grove biter, finhakk hvitløken. Kutt poteten i terninger, selleri kuttes i tynne skiver og purre skjæres i tynne strimler.  Løk og hvitløk freses i olje, det skal ikke bli brunt, legg i de andre grønnsakene og la de surre med et par min. Tøm over de hermetiske tomatene med kraft, hvis du ikke vil ha tomatbiter i suppen kan du bruke stavmikseren på tomatene før du har de i suppen. La suppen få et oppkok mens du tilsetter krydder og grønnsakbuljong. Kok på svak varme i ca. 30 - 40 min. tilsett aspargesbønner og spagetti og spe med vann. La suppen få koke videre i ca. 10 - 15 min. Tilsett de hermetiske bønnene til.slutt.


Suppen serveres med 1 ss pesto dryppet rundt i hver tallerken og parmesan grovt høvlet med ostehøvel over. Dette er mat som varmer en kald høstdag, og et godt brød hører med til en så god suppe.
I stedet for hermetiske bønner kan du koke bønner selv, og da bruker jeg å koke en stor porsjon når jeg først er i gang, husk at bønner må ligge i bløt gjerne natten over. Etter at bønnene er kokt og avkjølt, putter jeg passelige porsjoner av bønner i plastposer og legger i frysen, veldig lett å ta til når du trenger bønner til en salat eller suppe. Koker du bønner selv, er det lurt å putte litt krydder og litt løk i kokevannet.



lørdag 5. november 2011

Rislapper



Har du litt risgrøt igjen etter lørdagen? Det skal ikke så store mengden av grøt til før du har nok til å lage rislapper, en grei måte å bruke restemat på. Riktig så godt til kaffen med syltetøy eller servert lunken med friske eller frosne bær en kremklatt eller is, så er det faktisk en god og enkel dessert.
Jeg laget mine rislapper av ca. 6 - 7 dl risgrøt så oppskriften er basert på den mengden, men har du mindre mengde grøt kan du bare bruke tilsvarende mindre mengde med de andre ingrediensene.
Jeg bruker ikke sukker i rislappene, men det er opp til hver enkelt, men vil du ha de litt søte så tilsett 1 - 2 ss sukker.

                                  DU TRENGER:                                          

6 - 7 dl kald risgrøt
ca. 1 1/2 - 2 dl melk
3 egg
1 toppet ts vaniljesukker
Ca. 4 toppede ss hvetemel
Litt smør til steking


 Pisk melken inn i den kalde risgrøten, bruk gjerne en håndmikser, tilsett eggene ett av gangen, mel og vaniljesukker tilslutt.
Røren skal være ganske tykk, så juster med mere mel hvis den er for tynn. Bruk en stor skje eller øse og lag små runde lapper på stekepannen og stek på middels varm stekepanne til de blir pent brune på begge sider. Bruk litt smør på stekepannen til å begynne med slik at lappene slipper lett.

fredag 4. november 2011

Røkelaks på aspargesseng med mousselinesaus


Her er en supergod lakserett som kan brukes til en deilig lunsj, en forrett eller kveldsrett, og med litt salat eller noen kalde potetskiver kan dette være en enkel middagsrett.
 Den norske røkelaksen er jo rene luksusmaten, rik på det gode fettet som vi trenger, den milde varme smaken  og den delikate konsistens, rene supermaten, ikke rart dette er populær mat i utlandet.
Det lurt å starte med å lage sausen

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

2 eggeplommer
Ca. 1 ss citronsaft
60 - 70 gr smeltet smør
1 dl kremfløte
Salt  -  pepper

Bruk en hurtigmikser eller stavmikser og pisk sammen eggeplommer og citronsaft, spe forsiktig med det smeltede smøret slik at det blir en fyldig saus, smak til med salt og pepper. Visp kremfløten helt stiv og vend den forsiktig i sausen.
Brekk av den nederste grove delen på aspargesen og forvell den i kokende vann tilsatt litt salt, kok aspargesen i 3 - 5 min. etter størrelsen, avkjøl aspargesen i iskaldt vann, gjerne med noen isbiter i, ta den opp og la den renne av på et kjøkkenpapir.
Legg asparges på tallerkenen med noen lakseskiver pent oppå. Sausen legges på tilslutt, og pynt gjerne med litt dill.
Det er ingenting i veien for at du kan servere toast eller annet godt brød til denne lakseretten.

tirsdag 1. november 2011

Klippfisk med grønn ertestuing, bacon og soltørkede tomater


Klippfisk er ofte en glemt råvare, det er litt synd for det er næringsrik mat, kjempegodt, veldig anvendelig og utrolig lett å tilberede. Det finnes en mengde oppskrifter på klippfisk, kokt eller bakt i ovn og bacalao er en av de mest populære, jeg setter stor pris på kokt klippfisk med godt tilbehør, et festmåltid spør du meg.
At klippfisk må utvannes, får mange til å kvie seg for å gå i gang med et klippfiskmåltid, ja det er litt ekstraarbid med den utvanningen, men man kan legge i vann fisk til mere enn et måltid, og når fisken er ferdig utvannet kan den puttes i frysen. 
Hvor lenge klippfisken skal ligge i vann, avhenger av hvor tykk den er, ett døgn for hver cm. tykkelse er en sånn noenlunde regel, og bytt vann et par ganger underveis.
Legg den utvannede klippfisken i kaldt vann og kok forsiktig opp, det skal ikke fosskoke, bare trekke i ca.  10 - 12. min.
Kok gode poteter, gulrøtter eller andre rotgrønnsaker til, og så smaker det nydelig med grønn ertepure og den lager du slik:

TIL ERTEPURE TRENGER DU:

Kok opp vann med litt salt, ha i frosne erter og tøm av vannet når ertene koker. Bruk en stavmikser og mos ertene til pure sammen med en klatt smør, litt fløte eller melk, salt, pepper og litt muskat.

Klippfisk serveres med gode poteter, rotgrønnsaker, ertepure, stekt bacon, litt baconfett, hakkede soltørkede tomater noen oliven og/eller litt kapers. Snakk om festmåltid.