mandag 2. april 2012

Påskeboller


 

Dette er en bolleoppskrift som jeg har brukt i mange år og som alltid er vellykket, enten det er til fastelavn med krem i midten, eller til bursdagsfest. Til påske er det obligatorisk med bollet og da baker vi også "påskekoner til påskefrokosten og vi synes disse "bollekonene" er riktig så trivelige. 

DU TRENGER:

150 gr mykt smør i biter
5 dl melk
1 egg
50 gr gjær
1/2 ts salt
1 dl sukker
2 ts kardemomme
                                 Ca. 14 dl hvetemel                                 
Egg til pensling


 Lunk melken, kjenn med en finger, væsken skal være fingervarm. Smuldre gjæren i bakebollen og tøm over noe av væsken og rør ut gjæren i det. Tilsett sukker, salt, kardemomme og
sammenpisket egg. Ha i resten av deigvæsken og melet litt etter litt til du har en passende smidig deig, den skal være litt løs, men ha en konsistens slik at den slipper bakebollen. Arbeid deigen 8-10 minutter i kjøkkenmaskinen på middels hastighet, mens du har i smøret litt etter litt mens maskinen går og la maskinen fortsette med å røre deigen i 5-8 minutter etter at alt smøret er arbeider inn.
Sett deigen til heving på et lunt sted tildekket med plast og deigen skal  heve til dobbelt størrelse, det tar ca. 40 - 50 minutter. Når deigen er ferdighevet, tar du den ned på bakebordet, ha på litt mel hvis du trenger det, og kna deigen lett. Del opp i små emner og trill til boller som settes på bakepapirkledd stekeplate og får etterheve på et lunt sted. Til påskekonene triller du ut en stor bolle og en liten bolle til hode, trykk de litt sammen slik at hodet ikke faller av. Pensle bollene med pisket egg og stek bollene midt i ovnen ca. 10 minutter på ca. 225 grader.  Avkjøles på rist.   Pynt påskekonene med en bit av en serviett og noen små kvister av bjørk.


                             

2 kommentarer: