tirsdag 12. juni 2012

Reker


Å sitte ute en varm sommerkveld med reker og hvitvin er selve sommerdrømmen om et sommermåltid,  det er sikkert noe de fleste har opplevd og tenker på med glede.
Og så gleder man seg til sommeren igjen og håper at den skal bli varm og fin slik at man kan nyte disse få ukene sommeren varer. Uansett smaker det godt med reker, og det er en råvare jeg ikke klusser for mye med, her er det ikke noe nymotens sauser og dipper, nei det skal være reker, godt brød, majones, citron og gjerne en dillkvast - og et godt glass kald hvitvin, da er alt som det skal være.


Bergegn ca. 500 gr ferske reker med skall pr. person, majonesen kan godt være hjemmelaget. Det er enkelt å lage majones selv og det er den beste majonesen du kan få, og så er den helt uten tilsetningsstoffer og konserveringsmiddel.
Har du laget majones tidligere, vil du nok lage majonesen selv flere ganger.


                   TIL MAJONES TRENGER DU:                       

1 eggeplomme
Ca. 1 ts god sennep
1 dl solsikkeolje eller soyaolje
Presset citron
Salt - hvit pepper
Kanskje litt vann

 
Når du skal lage majones selv er det viktig at alle ingrediensene du skal bruke har romtemperatur. Skill egget og la eggeplommen stå på kjøkkenbenken sammen med de andre ingrediensene. Hva slags sennep du skal bruke kan du velge selv, men du skal ikke bruke noen av de grove senneps typene.
Begynn med å røre sammen eggeplommen og litt av sennepen, så sper du med oljen mens du visper kraftig hele tiden, begynn dråpevis, så i en tynn stråle til du har brukt ca. halvparten av oljen, ha i litt presset citron, rør rundt og fortsett med oljen i en tynn stråle mens du visper til all oljen er oppbrukt. Smak til med mere sennep, salt, hvit pepper og presset citron.
Denne majonesen er ikke så holdbar som den som er i butikkhyllene da den ikke er tilsatt noe konserveringsmiddel, men to tre dager holder den seg, derfor er det lurt å lage små porsjoner i gangen.
Vil du til en forandring ha aloli, bruker du samme fremgangsmåte som til majones, men tilsetter 1 - 2 fedd presset hvitløk i stedet for sennep.


Ha en fin sommerkveld enten det er reker eller noe annet som står på menyen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar