fredag 28. desember 2012

Festkake med vaniljekrem og bringebær


En litt annerledes, men aldeles herlig kake, der både sjokolade og mandler inngår i kakebunnen og kombinasjonen med vaniljekrem og bringebær er heller ikke noen forringelse for smaken.
Kaken bør lages dagen før den skal nytes slik at geleen blir skikkelig stiv. Oppskriften passer til en kakeform på 22 - 24 cm.

DU TRENGER:

150 gr mandler
80 gr sjokolade
150 gr smør
200 gr brunt sukker
60 gr hvetemel
1 strøken ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
Noen dråper presset citron
3 egg
Vaniljekrem
 1 pakke bringebærgele
Bringebær
Kremfløte til pynt rundt kanten


Finhakk mandler og sjokolade. Skill eggene med hvite og gule hver for seg, pass på at det ikke kommer det minste eggeplomme i hvitene, da greier du ikke å piske de stive. Halvparten av sukkeret og smøret røres porøst, rør inn en eggeplomme av gangen og rør godt tilslutt, så langt kan du bruke kjøkkenmaskin. Bland hvetemel, bakepulver, vaniljesukker, hakkede mandler og sjokolade sammen, bruk en tresleiv eller en slikkepott og rør melblandingen inn i smør/eggeblandingen. Stivpisk eggehvitene med resten av sukkeret og noen dråper presset citron, tilsett litt sukker av gangen mens du pisker, eggehvitene skal være så stive at du kan snu bollen uten at noe renner ut. Bruk slikkepotten og vend eggehviten forsiktig inn i kakerøren.
Dekk bunnen av kakeformen med bakepapir og ha i røren, jevn ut med slikkepotten.
Stek kaken ved 160 grader i ca. 45 - 50 minutter, kjenn med en kakepinne om kaken er ferdigstekt.
Avkjøl kaken helt mens den står i formen og imens lager du vaniljekremen. Du kan selvfølgelig bruke ferdig vaniljekrem, men den du lager selv er så mye bedre, jeg har brukt denne oppskriften her en del ganger og synes den er veldig god.

DU TRENGER TIL VANILJEKREM:

3 1/2 dl melk
1 1/2 dl fløte
90 gr sukker
1/2 vaniljestang
2 egg
2 eggeplommer
35 gr maizenna
50 gr smør

Del vaniljestangen, skrap ut frøene og ha frø og vaniljestang i en kasserolle sammen med melk, fløte og sukker. Ta det av kokeplaten når det koker.
Rør godt sammen egg, eggeplommer og maizenna. Så kommer det som er veldig viktig, ellers blir det eggerøre, bland litt av den varme melkeblandingen forsiktig i eggeblandingn mens du rører godt slik at det ikke skiller seg, så heller du egeblandingen i kasserollen med melkeblandingen mens du rører godt. Sett kasserollen på svak varme og rør hele tiden mens blandingen tykner, det skal ikke koke men være helt i kokepunktet. Rør inn smøret tilslutt. 
Avkjøl vaniljekremen.

Løsne kakebunnen forsiktig fra formen og legg den over på et kakefat. Vask ringen til kakeformen og sett den rundt kaken igjen. Bruk en plast kakering eller en lang remse av et smørpapir eller bakepapir brettet dobbelt og legg det invendig rundt kanten av kakeformen, fest med en binders slik at kakeformen nå blir høyere slik at du får plass i høyden til vaniljekrem og gele.
Legg vaniljekremen i et jevnt lag over kaken. Legg på bringebær eller annen frukt eller bær, bruk det som er tilgjengelig eller det du liker best.
Lag gele, bruk litt mindre vann enn angitt på pakken. Sett geleen til avkjøling, men ikke la den stivne helt, men la den begynne å tykne før du heller geleen over bærene på kaken. Når geleen er stivnet, bruker du en tynn skarp kniv og skjærer rundt kanten  melom papiret og geleen på kaken. Ta av formen og pynt rundt med stivpisket kremfløte.
Sett kaken kaldt til den skal nytes.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar