mandag 28. januar 2013

Focaccia


Det er veldig greit å ha litt focaccia på lur, greit å ta til når man skal servere suppe eller salat, nydelig også til andre retter der brød inngår i måltidet. Siden det er enkelt og raskt å bake focaccia og det er et brød som er ypperlig å fryse, kan man alltid ha focaccia liggende.
Jeg liker best focaccia av den enkle typen, men du kan tilsette soltørkede tomater (8 - 10 stykker) eller sorte eller grønne oliven ( 10 - 15 stykker) hvis du ønsker en spesiell smak på brødet.

 TIL EN STOR LANGPANNE TRENGER DU:

Ca.7 dl lunkent vann
50 gr gjær
1 - 2 ss honning (kan sløyfes)
2 ts salt
1/2 - 1 dl god olivenolje
Ca. 1 kg hvetemel
Flaksalt

 Løs opp gjæren i det lunkne vannet i bakebollen, tilsett salt og honning, og så melet. Ikke ta alt melet på en gang, men litt etter litt, det er ikke sikkert du trenger alt melet. Bruker du kjøkkenmaskin så la maskinen gå en fem minutters tid, bruker du handkraft arbeider du deigen så mye som du orker. Deigen skal ha en fin konsistens og slippe bakebollen. Tilsett vel halvparten av oljen til slutt, resten av oljen skal du helle over focacciaen før den skal stekes.
Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted. Når deigen har hevet til ca.
dobbelt størrelse, har du mel på bakebordet og kjevler ut en tykk leiv som passer til langpannen eller bruk hendene med litt olje på og "kna" ut deigen slik at den passer til langpannen.
Legg bakepapir i langpannen og løft leiven opp i formen, bruk hendene og form deigen slik at den dekker hele bunnen i formen. La focacciaen etterheve og bruk fingrene til å stikk hull over hele focacciaen , tøm over resten av oljen og strø over flaksalt. Etterhev og stek ved ca. 200 grader i 25 - 30 minutter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar