fredag 26. april 2013

Coq au Vin


Skal du ha mange gjester er Coq au Vin en veldig grei rett å servere. Det meste kan tilberedes på forhånd, det er nesten som med får-i-kål, retten blir bedre når den blir varmet opp igjen.
Coq au Vin er fransk bondekost på sitt beste og her blir det aller best når man lager alt fra grunnen av, så da starter man med å koke kyllingkraft, og fortsetter videre mens kraften koker med å tilberede resten av retten. Coq au Vin betyr egentlig hane kokt i vin, men kyllingen har nok gjort sitt inntog og tatt over for hanen, jeg tror ikke retten blir noe ringere av det.

TIL 6 PERSONER TRENGER DU:

1 stor eller to små kyllinger (ca. 2 kg)
Ca. 200 gr bacon eller salt flesk
Ca. 15 sjalottløk
Ca 250 gr sjampinjong
1/2 -1 flaske rødvin
2 ts timian
1 ts meriam
2 fedd hvitløk
2 laurbærblader
Salt - pepper
Smør olje til steking
Kyllingkraft eller fond/vann/terning

Del kyllingen i porsjonsstykker og brun den lett i smør/olje og legg kyllingbitene i en stor kjele etter hvert som den er ferdigstekt, den trenger ikke være gjennomstekt, bare brunes lett. Del sjalottløk i to og stek den lett i smør / olje og legg den i samme kjele som kyllingen. Soppen deles i to eller fire og stekes lett den også og haes i samme kasserolle. Bacon skjæres i ca. 2 cm. strimler, stekes lett og puttes i kasserollen. Tøm over vinflasken og fyll opp med kyllingkraft slik at det dekker helt. Kok opp, tilsett finhakket hvitløk og resten av krydderet, salt og pepper. Nå skal det hele småkoke over svak varme bortimot 1 1/2 time.


Kjøper du hel kylling får du kyllingskroget til å koke kraft av, og du får en ekstra god smak på den ferdige retten, du får også såpas mye kraft at du kan fryse ned en del. Å koke kraft er såre enkelt og det tar ikke så mye tid, når du har fått alt i gryten passer det seg egentlig selv, og har du først begynt å koke kraft selv, kjenner du den store forskjellen.

TIL KYLLINGKRAFT TRENGER DU:

1 kyllingskrog delt i mindre biter
1-2  gulrøtter i biter
1-2 løk i biter
1 bit purre
1 bit knollselleri i biter
1-2 laurbærblader
10 - 12 hele pepperkorn
1-2 ts timian
Stor kvast persille (kan sløyfes)
Ca. 1 ts salt pr. liter vann

Legg kyllingskroget og alle grønnsakene i en stor kasserolle, tøm over vann slik at det akkurat dekker og kok opp. Bruk en øse eller en skje og ta av alt det skummet som samler seg på toppen. Tilsett krydder og salt og kok videre over svak varme i 2 - 3 timer, det skal ikke fosskoke.
Sil kraften og bruk gjerne et klede til å sile igjennom. Vil du ha en mere konsentrert kraft, kan du la den silte kraften koke videre til den blir redusert til det halve.
Denne kraften er også et fantastisk flott grunnlag for supper og sauser.


2 kommentarer:

  1. Hei. Denne skal prøves :-) Er denne retten egnet for barn, eller blir den for sær på smak? Takker for en fin blogg.
    Linda

    SvarSlett
  2. Det er en utrolig god rett, men siden det er såpass mye vin tilsatt, blir det en spesiell smak,det er jo ikke alkohol igjen etter at det har kokt såpass lenge. Det er ofte at barn liker mat med kraftig smak bare prøv.
    Takk for at du liker bloggen min.

    SvarSlett