tirsdag 22. oktober 2013

Nistebrød med hele korn og kulturmelk


Er du glad i å bake brød må du prøve dette brødet her, det er holdbart og har en rik og godt smak slik som godt brød skal ha. Brødet er fast uten å virke tørt, er godt å skjære skiver av og smuler nesten ikke. Du kan bruke vann i stedet for kulturmelk, men den syrlige melken er med på å gi brødet den gode smaken. Som du ser er det nesten ikke hvetemel i dette brødet, jeg valgte å bake det helt uten hvetemel, men da blir deigen litt mere klissete. Jeg synes ikke det gjør så mye, deigen trenger ikke å eltes noe særlig etter heving, så det er bare å dele opp deigen og fordele den i bakepapirkledde former. Vil du derimot ha brødene penere på overflaten, må du tilsette noe hvetemel i deigen slik at den blir fastere.

DU TRENGER TIL 3 STORE BRØD:

100 gr hvete helkorn
2 dl vann
1 kg sammalt hvete grov
250 gr sammalt fin rug
7 dl kruskakli
1 dl malte linfrø
1 dl sesamfrø
1 1/2 dl solsikkekjerner
1 dl god olje
2 ts salt
1 1/2 l lett kulturmelk
50 gr gjær
1 dl hvetemel


Kok opp 2 dl vann og helkorn og la de stå til det kjølner, spe ut med kulturmelk slik at det blir en passe lunken væske som du  rører ut gjæren i, lunk resten av melken men vær forsiktig, det skal lite varme  til før den skiller seg. Bland sammen alle de tørre ingrediensene utenom hvetemelet. Elt deigen sammen mens du sper med melk/korn/gjær væsken og resten av den lunkne melken. Elt deigen i minst 10 minutter i kjøkkenmaskin og tilsett hvetemelet hvis deigen er for løs.
Dekk bakebollen med plast og la den stå på et lunt sted til heving i ca 1 time. Bruk en sleiv eller en kraftig slikkepott og elt deigen sammen på nytt, dekk med plast igjen og la deigen heve videre i ca. 30 minutter til. Ta deigen ned på godt melet bakebord og del deigen i tre like store emner som du former til brød og legger i formene. Etterheves i ca. 40 minutter. Stekes på nederste rille i stekeovnen på 220 grader i ca. 1 time. Avkjøt brødene på rist. Unngå å skjære i de varme brødene, vent til de er nesten helt avkjølt før du lar deg friste til å smake på en god nybakt skive brød. Brødene egner seg godt til å fryse.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar