torsdag 27. februar 2014

Oksegryte i ovn


Dette er middagen som "nesten" lager seg selv, litt forarbeid er det med å kutte opp grønnsaker og kjøtt og la det få en liten omgang i stekepannen før alt puttes i gryten, settes i stekeovnen og praktisk talt lager seg selv. Ikke bare er dette en lettvint måte å lage et festmåltid på, det smaker også nydelig. Når mat blir langtidsbakt på denne måten, kommer liksom alle smaker så godt frem.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 500 gr oksekjøtt for gryte (bog, ytrefilet eller høyrygg)
Olje/smør til steking
1 boks hermetiske tomater i biter (Ca. 400 gr)
1 stor ss tomatpure
2 fedd finhakket hvitløk
1 laurbærblad
4 sjalottløk i båter
2 store gulrøtter i biter
1 stor persillerot i biter
1 stor tykk skive knollselleri i strimler
10 - 12 sjampignon
2 ss balsamicoeddik
1 ts timian
Salt - pepper
1 ss hvetemel utrørt i litt vann


Til denne retten her trenger du en gryte med lokk som kan settes i stekeovnen på minst 160 grader. Del kjøttet i passende biter ca. 4x4 cm.  Ha litt smør/olje på stekepannen og brun kjøttet aldri så lite, det skal ikke være gjennomstekt, bare få en lett brunfarge. Kok ut stekepannen med litt vann og ha "utkoket" i gryten sammen med kjøttet. Ha litt mere olje/smør i stekepannen og legg i grønnsakene, hvitløken  og soppen.
La grønnsakene få surre til løken blir blank og tilsett tomatpureen slik at den kan få surre med et par minutter. Ha grønnsakene i gryten sammen med kjøttet, kok ut stekepannen med litt vann nå også og tøm det over i gryten. Sett gryten på middels varme, tilsett balsamicoeddik, salt, pepper, timian og de hermetiske tomatene. Synes du det er for lite væske tilsetter du litt vann eller kraft hvis du har. Rør ut hvetemel i litt vann slik at det er uten klumper og rør det inn i gryten. Kok opp og tilsett laurbærblad. Når gryten koker, setter du på lokket og setter hele gryten inn i stekeovnen på nederste rille ved 160 grader. La gryten få stå i ovnen i ca. 2 timer og det gjør ingen ting om det blir 2 1/2 time.
Det passer veldig godt med en litt grov potetmos til denne gryten, men gode ferske små brød eller focaccia smaker også utrolig godt til en slik kraftig gryte.



1 kommentar: