tirsdag 9. desember 2014

Pinnekjøtt (på min måte)


Pinnekjøtt er tradisjonsmat og tilberedes akkurat likedan hvert eneste år. Hos oss bruker vi pinnekjøtt på juleaften og som oftest på nyttårsaften også. Skal du lage mat til mange er pinnekjøtt noe av det enkleste du kan tilberede og servere. Noen vil ha pinnekjøttet røkt, men vi bruker det vanlige som bare er saltet og tørket. Når du kjøper pinnekjøtt er det viktig at du ser at det ikke er alt for fett, og at det er skikkelig tørket. Det enkleste er å kjøpe kjøttet ferdig oppdelt, men kjøper du en hel ribbe, må det deles opp. Noen vil ha lange ribbebiter (pinner), noen liker best å dele de slik at de ikke er så store at de stikker ut over kanten på tallerkenen, vi bruker litt begge deler da blir alle fornøyd. Navnet pinnekjøtt kommer av at kjøttet kokes på en "rist" av bjørkepinner, men det er ikke nødvendig at kjøttet kokes på bjørkepinner, du kan bruke en vanlig rist, og noen koker pinnekjøttet i vann uten rist også. Det som er veldig viktig er at pinnekjøttet vannes ut før det kokes. Hvor lenge kjøttet skal ligge i vann kan variere, så jeg anbefaler deg til å spørre der du kjøper pinnekjøttet hvor lenge det skal vannes ut. Det kjøttet jeg kjøper trenger å vannes ut ca. 26 - 28 timer, da er det perfekt. Når du skal vanne ut pinnekjøttet, legger du kjøttet i en stor vid kasserolle og heller over kaldt vann til det dekker kjøttet helt. Bytt vann en gang. Noen serverer kjøttet når det er bare kokt og noen gjør som jeg, legger pinnekjøttet i stekeovnen og lar det få en aldri så liten brunfarge, vi synes det blir bedre slik, men det er en smakssak.


DU TRENGER:

Ca. 350 - 400 gr pinnekjøtt pr. person
Gode poteter
Kålrot
Salt - pepper 
Smør til kålrabistappen
Gode pølser

Legg bjørkepinner eller en rist i en stor vid kasserolle, hell på så mye vann at det står i høyde med risten/bjørkepinnene. Legg over det utvannede kjøttet og legg det litt på kryss og tvers slik at det ikke er tett pakket i kasserollen. Dampkok pinnekjøttet i 2-3 timer, og gjerne litt lengre, det skal være helt mørt og mykt og slippe bena. Jeg pleier å ta en smaksprøve etter to timer. Pass på at det ikke koker tørt i bunnen av kasserollen. Når kjøttet er ferdigkokt er det klart til servering. Vil du gjøre slik som jeg gjør, så legg pinnekjøttet i langpannen til stekeovnen og sett det inn i stekeovnen på 250-270 grader eller under grillen i 5-8 minutter, det blir sprøere og virker ikke så fett på denne måten.


Mens pinnekjøttet koker tilberedes resten av måltidet, skrell og skyll kålroten og kok den uten salt til den er mør, noen bruker også en gulrot eller to sammen med kålroten. Når kålroten er kokt, moses den fint, jeg bruker å tilsette en eller to kokte poteter i kålrotstappen, sammen med en god klatt smør og salt og pepper, eller du kan tilsette litt av pinnekjøttkraften. Kok potetene og varm opp pølser. Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener med gode smaksrike pølser, poteter og kålrotstappe.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar