lørdag 6. desember 2014

Vørterkaker


En kopp varm te og en skive nystekt vørterbrød med geitost, så utrolig godt og så utrolig enkelt. Dette er akkurat det du skal servere når du får førjulsbesøk, og for ikke å snakke om - en vørterkake er en nydelig julegave.


DU TRENGER TIL TRE VØRTEKAKER:

60 gr mykt smør
3 dl melk
1 dl mørk sirup
1 flaske vørterøl (3,3 dl)
500 gr siktet rugmel
400 gr hvetemel
1 pk tørrgjær
1 ss brunt sukker (kan sløyfes)
1/2 ts malt pepper
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt kardemomme
1 ts salt
Ca. 2 dl rosiner


Bland krydder i halvparten av hvetemelet og ha det i bakebollen sammen med rugmel, salt, sukker og gjær. Ha melk, vørterøl og sirup i en liten kasserolle og varm det opp til det er fingervarmt. Bruk en kjøkkenmaskin og rør melk/sirupsblandingen inn i melet. tilsett rosiner og resten av melet, og arbeid inn smøret i små biter til slutt. La maskinen gå i 5-8 minutter til deigen er godt blandet og slipper bollen. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving på et lunt sted. La deigen heve ca 1 time til deigen er blitt dobbelt størrelse. Ta deigen ned på bakebordet med litt mel, og del deigen i tre like store emner. Kna hvert emne godt, og form emnene til runde kaker. Legg kakene på bakepapirkledd stekeplate og sett de lunt til etterheving i ca. 40 minutter. Stekes ved 190 grader i 30 - 40 minutter. Legg et bakepapir over  kakene hvis du ser at de blir for mørke under steking.
Avkjøles på rist. Kjempefine å fryse.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar