fredag 16. januar 2015

Andebryst med syltet rødløk, sherrysaus og mandelpotetmos


Andebryst er nydelig festmat og er blitt populært å servere også til andre tider enn til høytidene.
Å tilberede andebryst er ganske enkelt, og du kan variere med tilbehør og sauser. Jeg har laget en sherrysaus i dag, og serverer den til andebryst sammen med mandelpotetmos, deilig syltet rødløk med litt sopp og rosenkål.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

2-3 andebryst
Salt - pepper
Smør til steking


MANDELPOTETMOS

Ca. 700 gr mandelpoteter
1 1/2  - 2 dl melk
Ca. 50 - 70 gr smør
Salt - pepper
1/2 ts timian


SYLTET RØDLØK MED SOPPP

3 rødløk i båter
Ca. 8 - 10 champignon
4 ss balsamicoeddik
1/2 ss brunt sukker 
Liten skvett rødvin (kan sløyfes)
2 ss smør
Salt - pepper


SHERRYSAUS

Ca. 5 dl kraft
1 1/2 dl sherry
3 - 4 finhakket sjalottløk
1 ss smør
Ca. 1 ss maizenna (utrørt i litt vann)
Salt - pepper
1 lite laurbærblad 
1 ts balsamicoeddik
1 dl creme fraiche
2 ss smør


SLIK GJØR DU:
Lag striper eller ruter i fettsiden av andefiletene og legg de i kald stekepanne uten smør. Skru opp varmen lit etter litt til du ser det at andefiletene blir brune. Dryss litt salt og pepper på andefiletene og  snu filetene og stek på andre siden. Legg filetene i en ildfast form, stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen av andefileten, tøm over fettet fra stekepannen og sett formen inn i stekeovnen på ca. 160 grader til kjernetemperaturen er 60 - 62 grader. Ta ut andefiletene og la de hvile i ca. 10 minutter før de deles opp i skiver.

Skrell og kok mandelpotetene uten salt. Tøm av vannet og damp potetene lett. Mos potetene godt med melk og smør, og smak til med salt, pepper og timian.

Rens og stek soppen lett i litt smør og sett den til side. Skrell og del rødløken i båter. Ha smør i en kasserolle sammen med rødløksbåter, sukker. rødvin hvis du bruker det og balsamico, kok opp og la det surre over svak varme til løken er myk, tilsett soppen og smak til med salt og pepper.

Finhakk sjalottløken til sausen, ha den i en kasserolle og la den få surre seg myk og blank i smør, hell over  sherry, kraften og laurbærblad. La dette koke inn til du har ca. halvparten igjen. Sil kraften og ha den tilbake i kasserollen, tilsett maizenna utrørt i litt vann, Creme fraiche, juster med mere kraft hvis sausen er for tykk. Smak til med salt, pepper og litt balsamicoeddik.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar