lørdag 14. november 2015

Bouillabaisse


En kjent og kjær fiskesuppe fra det franske kjøkken, en suppe som det finnes mange varianter av, en suppe der du kan bruke fantasien og det som du får tak i av ingredienser og det er mat med lite kalorier og karbo. I Frankrike serveres suppen oftest med store fiskestykker med skinn og bein, jeg har brukt fisk uten skinn og bein og delt fisken i mindre biter. Alle typer fisk og skalldyr kan brukes, og egentlig er det greit med slik mat der man ikke behøver å gå slavisk etter en oppskrift. En ting er sikkert, suppen er aldeles nydelig, den har liksom alt, sødme og salt, litt å tygge på og er ganske mettende. I Frankrike serveres suppen med et godt brød, et godt kryddersmør og noe godt i glasset. Bare for å ha sagt det - dette er gjestemat.


TIL 4 PERSONER TRENGER DU: 
 
1 stor grovhakket løk
2 finhakket sjalottløk
1-2 fedd finhakket hvitløk
1 stilk finhakket  selleri
1 finhakket gulrot
2-3 ss god olivenolje
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater (400 gr)
2 tomater
1 fenikkel i tynne ringer
Skall av 1 appelsin (bare det gule)
Ca. 1 ts preset sitron
1/2 ts fenikkelfrø
Liten klype anisfrø
2 hele stjerneanis
1 laurbærblad
1 ts tørket timian
Liten klype safran (kan sløyfes)
4 dl hvitvin
10 dl fisk/eller skalldyrskraft

GARNITYR:

Litt av den tyntskårne fenikkelen
Blåskjell (ca. 25-30 stk.)
Ca. 250 gr rensede reker
500 - 600 gr fisk, helst flere av fiskesortene som (torsk, breiflabb, steinbit, uer, kveite, laks, kolje)
Sjøkreps


TILBEHØR:

Focaccia, eller annet godt brød
UURTESMØR:
 
100 gr smør
1 finhakket hvitløksfedd
Skall av 1/2 sitron (bare det gule)
1 ss finhakket gressløk
1 ss finhakket persille

KOK BLÅSKJELLENE SLIK:
 
Skrubb skjellene godt og kontroller at alle lukker seg, gi de et lite knips og kast de som ikke lukker seg.
DU TRENGER:

2 finhakkede sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
Litt god olje
Ca. 2 dl hvitvin
Surr løk og hvitløk i olje, tilsett hvitvin, legg i blåskjellene, sett på lokk og la koke i 3-4 minutter. Ta ut blåskjellene og sil kraften og ta vare på den.



Begynn med å skålde tomatene, bruk en skarp kniv og skjær et kryss i skinnet på tomatene ved stilkfestet og legg de i kokende vann i ca. 2 minutter, da får du lett av skinnet. Del tomatene, ta ut frøene og kutt tomatene i biter.  Legg tomatene til side.
Ha olivenolje i den gryten som du skal koke suppen i, la oljen bli varm og fres løk, hvitløk og sjalottløk i oljen til løken er blank og myk, tilsett gulrotbiter, selleri og fenikkel, (husk å ta av litt fenikkel til garnityr)
La dette surre et par minutter sammen med løken. Tilsett tomatpure, rør godt rundt og tilsett krydder og appelsinskall. Tilsett vin, hermetiske tomater og legg i tomatbitene. Kok opp og la suppen koke i 6-8 minutter. Ta ut laurbærblad og stjerneanis og kjør suppen glatt med en stavmikser hvis du vil ha en glatt suppe.
Tilsett blåskjellkraft og fiskekraft, kok opp og smak til med salt pepper og evnt. mere krydder eller presset sitron. La suppen koke ytterligere 8 - 10 minutter. Tilsett fisken delt i passende biter og kok i ca 3 minutter, noen liker store fiskebiter, jeg vil helst ha fiskebitene ca. 2x3 cm. Del sjøkrepsen i to hvis du bruker kreps og ta bort paven og tarmen. Legg reker, blåskjell og kreps i suppegryten rett før servering slik at de blir varm, men suppen må ikke koke etter at du har tilastt sjømaten. Suppen serveres rykende varm, med godt brød, kryddersmør og noe godt i glasset.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar