onsdag 30. september 2015

Varm sandwich med spekeskinke


En god og smakfull varm sandwich har vi kost oss med til lunsj i dag. Jeg har brukt daggammel focaccia, men en god skive gjerne grovt brød som er noen dager gammel passer veldig godt til en slik sandwich, så kast ikke gammelt brød, det blir supre samdwich. Du kan bruke et paninijern slik som jeg har gjort, eller du kan bruke stekepannen med en smørklatt på. Har du et par skiver påleg som begynne å bli litt tørr i kantene, så ikke kast pålegget i søpla, men bruk de til en varm sandwich, det samme kan du gjøre med hvitostskalker.


DU TRENGER TIL 2 SANDWICH:

4 skiver grovt brød eller tilsvarende focaccia
4 store skiver spekeskinke eller annen spekemat
4 tykke skiver godt lagret hvitost
1 tomat i skiver
 
DRESSING:
 
3 ss majones
1 stor ss dijonsennep
1 1/2 ss akasiehonning
Salt og pepper
 
TILBEHØR:
 
1 vårløk  i tynne ringer
1 hakket tomat


Rør sammen ingrediensene til dressingen og bruk ca. halvparten til å smøre på brødskivene. Legg på 1 skive spekeskinke på hver av de to skivene du har smurt dressing på, oppå der legger du 2 skiver ost, og så 2-3  tomatskiver, topp med en skive spekeskinke og legg de to andre brødskivene oppå. Press lett sammen og stek i litt smør på stekepannen til osten smelter eller bruk et paninijern. Serveres med  vårløk og tomat og resten av dressingen.






tirsdag 29. september 2015

Potetsalat med stangselleri og rødløk


Spekemat og potetsalat stod på menyen hos oss i helgen, nydelig seranoskinke og chorizopølse fra Spania, og fantastisk godt men lite salt fenalår fra den lokale slaktebutikken. Med så god spekemat måtte det en god potetsalat til.

POTETSALAR TIL CA. FIRE  PERSONER:

Ca. 800 - 1000 gr poteter
3-4 ss finhakket stangselleri
1/2 finhakket rødløk
2-3 ss finhakket purre eller vårløk
1-2 ss finhakket persille

DRESSING:

2-3 ss Dijon sennep (gjerne den sterke)
1 -2 ss hvitvinseddik
Salt - pepper
Ca. 1 dl god olivenolje
Litt presset sitron 
1- 2 ts honning

 
Kok potetene med skallet på og la de avkjøles så mye at du kan skrelle de uten at du brenner deg på fingrene. Del potetene i passende biter, kutt opp løk, selleri og purre og bland alt i en skål. Lag dressingen ved å ha sennep, eddik, honning og sitron i en liten skål, rør godt sammen og tilsett oljen mens du rører godt, ved å begynne med det sure først, skiller ikke dressingen seg så lett. Smak til dressingen med salt og pepper og mere sennep hvis du liker kraftig sennepssmak.
Vend dressingen inn i potetblandingen. La potetsalaten stå fremme på kjøkkenbenken til den skal spises, den er aller best når den er litt lun.


mandag 28. september 2015

Sunne cookies


Rask å tilberede, supersunne, gode og mettende. Ta med en eller to i nistepakken eller lunsjpakken for litt ekstra energi.


  TIL CA. 20 COOCIES TRENGER DU:

140 gr havregryn
1 ts kanel
1 klype salt
1 ss chiafrø (kan sløyfes)
1 ss hvetemel
1 1/2 ss olivenolje
60 gr flytende honning (blomsterhonning)
30 gr tørkede bær (blåbær eller gojibær)
40 gr sesamfrø
50 gr finhakkede hasselnøtter
40 gr gresskarkjerner
50 gr solsikkefrø
1 egg
1 1/2 dl vann


Bland alt det tørre i en bolle og pisk sammen alt det våte, bland det våte i det tørre, rør godt og la deigen hvile i ca. 15 minutter. Sett stekeovnen på 170 grader, dekk to stekeplater med bakepapir. Bruk to skjeer og lag litt store cookies, dytt de litt flate og stek de 12 - 15 minutter. Avkjøles en stund på stekebrettet  før de legges på rist.


søndag 27. september 2015

Ukemeny uke 40

Denne uken er det mange som har høstferie og mange tar gjerne en tur til varmere land. Selv har jeg netopp vært på ferie så jeg skal holde meg hjemme, og til alle dere som også skal være hjemme, har jeg laget en ny matplan for kommende uke. Da håper jeg bare at du finner noe som du liker, lykke til.
 
MANDAG
 PENNE MED CHORIZO OG RØDLØK
Oppskriften finner du her


TIRSDAG
MIDDELHAVSLAKS MED TOMATER OG OLIVEN
Oppskriften finner du her


ONSDAG
BROCCOLISUPPE MED WASABI OG BACON
Oppskriften finner du her


TORSDAG
NAKKEKOTELETTER MED PROVENCEKRYDDER,
CRISPY SALAT OG NYDELIG POTETSALAT
Oppskriften finner du her


FREDAG
PIZZA MED GROVT MEL OG NYDELIG TOMATSAUS
Oppskriften finner du her


LØRDAG
OSTEBRIKKE PETIT
Oppskriften finner du her


SØNDAG
HØSTGRYTE MED LAM OG KANTARELLER
Oppskriften finner du her


UKENS DESSERT
TILSLØRTE BRINGEBÆR
Oppskriften finner du her


UKENS BAKST
BLÅBÆRKAKE
Oppskriften finner du her


lørdag 26. september 2015

Entrecote med søtpotetchips og kryddersmør


Når vi en sjelden gang spiser rødt kjøtt blir det for min del oftest en entrecote. Den må ha litt marmorert fett for smakens skyld og så må den være riktig og godt mørnet. Da, og med riktig behandling smaker det aldeles nydelig. I dag spiste vi entrecoten med kryddersmør, stekte maisskiver og søtpotetstaver stekt i ovn og søtpoteter tilberedt på denne måten er kjempegodt og veldig enkelt.


TIL TO PERSONER TRENGER DU:

2 stk. entrecote
Smør til steking
Salt pepper

KRYDDERSMØR

100 gr mykt smør
Pepper
1 ss finhakket timian
1 ss finhakket persille
1 ts raspet sitronskall 

SØTPOTETCHIPS BAKT I OVN:

2 små søtpoteter eller 1 stor
3-4 ss olivenolje
Maldonsalt/havsalt


Begynn med søtpotetene som du skreller og deler i staver. Legg søtpotetstavene på en bakepapirkledd stekeplate og ringle over olje. Sett stekeplaten i stekeovnen på 100 grader og la potetene stå i stekeovnen i ca. 40 minutter. Snu på potetene av og til. Ta potetene ut av ovnen, ringle over mere olje og strø på salt, vend på potetene slik at salt og olje blir godt fordelt. Øk varmen i stekeovnen til 200 grader og bak potetene i ca. 15 minutter til, da er søtpotetstavene sprø utenpå og myke inni og smaker fantastisk godt.
Mens potetene koser seg i ovnen, rører du sammen smøret med krydder og smaker til med pepper og raspet sitronskall. Ha smøret i en sprøytepose klar til å lage en "rosett" på kjøttet rett før det skal serveres. Ha godt med smør på stekepannen og vent til det slutter å bruse og er nøttebrunt før du legger på først en entrecote, vent litt og legg på den andre. Strø på salt og pepper. Stek på høy varme til kjøttet har fått fin stekeskorpe, snu kjøttet og stek til den andre siden også har fått fin stekeskorpe. Senk varmen og stek kjøttet ferdig, nå skal det bare et par minutter til så er det ferdig. La kjøttet hvile et par minutter før det serveres. Del maiskolben i skiver og legg de på stekepann slik at de får aldri så lite brunfarge før de legges på tallerkenen.


fredag 25. september 2015

Plommer i appelsinsky med iskrem


Varme myke plommer med en sky som smaker av appelsin og plommelikør, serveres varm og med iskrem - bedre blir det ikke.

DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

Ca. 300 -  400 gr røde eller blå plommer
2  appelsiner, saften
Zest av1 appelsin
3 ss brunt sukker
4 ss plommelikør (eller en annen likør, eller en søt dessertvin)
Iskrem


Vask og del plommene på langs, ta ut stenene og del hver halvdel i to på langs. Ha brunt sukker og appelsinsaft i en stekepanne og varm opp til sukkeret smelter. Tilsett appelsin zest og la det koke sammen i ca. 2 minutter. Tilsett likør og plommer, rør rundt og la dette småkoke/syde i ca. 4 minutter.
Serveres varm med iskrem.


torsdag 24. september 2015

Frittata med topping av vårløk og tomat


Frittata er en enkel middag eller lunsj, men utrolig godt. I dag lar jeg med inspirere av det spanske kjøkken selv om frittata egentlig kommer fra Italia, og lager frittata med chorizo og topper med masse gode tomater, vårløk og agurk - sunnheten selv dette her.


DU TRENGER TIL 2-3 PERSONER:

1 rødløk i skiver
1 fedd finhakket hvitløk
1 bunt vårløk i tynne ringer
1 -2 kalde poteter i biter (kan sløyfes)
Salt og pepper
Ca. 10 cm agurk i terninger
6 egg
Ca. 1/2 dl melk
100 - 120 gr chorizopølse i skiver
2-3 tomater i terninger
Olje



Del chorizopølse i skiver og stek de lett på stekepannen, og sett de tilsides. Ha olje i stekepannen og la rødløkringer og finhakket hvitløk få surre til løken er myk og blank, tilsett halvparten av vårløk i tynne ringer og potetbiter og stek litt til. Tilsett den lettstekte chorizopølsen.  Pisk lett sammen eggene og melken, tilsett litt salt og pepper og hell eggeblandingen over innholdet i stekepannen. Legg på lokk og la det steke til eggeblandingen stivner.  Mens frittataen steker kutter du opp agurk og tomater (fjern innmaten i tomatene) legg dette sammen med resten av vårløken over som topping. Serveres med grovt brød.




tirsdag 22. september 2015

Høstgryte

Nå er det tid for å servere denne nydelige høstgryten. Jeg har brukt kantareller, men det går greit med andre sorter sopp, det er ikke alltid så lett å få kjøpt kantareller. Gryten smaker vidunderlig og er vel verd å prøve, oppskriften finner du her


tirsdag 15. september 2015

Rødbetsalat med eple og selleri

.

Denne nydelige og knasende sprø salaten er like god som tilbehør til grillmaten som den er som pålegg. Aller best liker jeg denne salaten på en skive med en god skinke og rucculasalat under.


DU TRENGER:

1 stor rødbet kokt og i små biter
1/2 eple i små biter
2 finhakket sjalottløk eller 2 ss finhakket vanlig løk
1 liten stilk selleri i små biter
2-3 store soltørkede tomater i små biter
2-3 ss majones
3-4 ss  kesam
Salt - pepper
Litt presset lime


Kok rødbeten til den er mør, det tar ca. 30 - 35 minutter. Skyll rødbeten i kaldt vann og la den bli avkjølt. Fjern skallet på rødbeten og del den i små biter. Kutt løken fint og legg den i en skål iskaldt vann i ca. 10 - 15 minutter slik at det ikke blir en så intens løksmak. Kutt opp eple, soltørkede tomater og selleristilk i små biter. (jeg bruker en av de innerste selleristilkene i bunten som ikke er så grove).
La løken få renne litt av på et kjøkkenpapir før du blander alle ingrediensene i salaten sammen i en skål. Smak til med salt, pepper og lime. Ha i mere majones eller kesam hvis salaten virker for kompakt.

søndag 13. september 2015

Ukemeny uke 38

Hva skal vi ha til middag i dag?? Jeg tror en og enhver kjenner seg i gjen her, dette er nok et stadig tilbakevendende spørsmål hos de fleste. Litt hjelp skal du få i dag, håper det er noe som kan friste i denne ukemenyen også.

MANDAG
FISKEGRATENG OG RÅKOSTSALAT
MED EPLE OG RØDBETER
Oppskriften finner du her


TIRSDAG
KYLLINGWOK MED ANANASKREM
Oppskriften finner du her


ONSDAG
PANINI MED SPEKEPØLSE OG PESTO
Oppskriften finner du her


TORSDAG
LINSESUPPE MED BYGGRYN
Oppskriften finner du her


FREDAG
SPEKEMAT
Oppskriften finner du her


LØRDAG
GRYTE I OVN
Oppskriften finner du her


SØNDAG
FÅRIKÅL
Oppskriften finner du her


UKENS DESSERT
PLOMME OG APRIKOSKOMPOTT
Oppskriften finner du her



UKENS BAKST
EPLEKAKE MED VANILJEKREM OG VALNØTTER
Oppskriften finner du her


lørdag 12. september 2015

Nøttekurver


Det er litt jobb med å lage slike nøttekurver, men du verden så godt, knasende sprø, og karamellaktig på smak. Du kan fylle kurvene med iskrem, pisket krem og bær eller frukt, fromasj eller sjokolademousse, det meste smaker godt sammen med nøttekurver.


DU TRENGER TIL 6 NØTTEKURVER:

150 gr finhakkede hasselnøtter
100 gr smør
1 1/2 dl sukker
3 ss hvetemel
1 1/2 ss lys sirup


Ha alle ingrediensene i en liten kjele og la det koke et par minutter over middels varme. Bruk ca. 1/2 dl røre til hver kurv. Legg runde flate kaker på bakepapirkledd stekeplate 2 eller 3 stk. i gangen da de siger utover og skal sige veldig mye utover. Stek ved 200 grader i 2-3 minutter til de er gyllenbrune. La de ligge på platen slik at de kjølner en del før du bruker en stekespade til å ta de forsiktig av platen og legger de i en stor kopp eller en skål slik at det blir kurver når de stivner.
Fylles rett før servering med iskrem, krem og bær, krem og frukt eller akkurat det du har lyst på. Kurvene kan lages i god tid før du skal bruke de og oppbevares da i en tett boks eller glass.


Negroni


Frisk og velsmakende drink komponert av den italienske greven Camillo Negroni så langt tilbake som i år 1919. Ypperlig som velkomstdrink.


TIL EN DRINK TRENGER DU:
1 del gin
1 del rød martini (rosso)
1 del campari
1 bit appelsinskall
Isbiter

Bland alle ingrediensene sammen, hell drinken i glass, legg i en eller to isbiter og pynt med appelsinskall.