tirsdag 29. mars 2016

Bananmuffins med peanøtter og peanøttsmør


Gode mettende muffins med peanøtter og banan, passer like godt i matpakken på tur som til en kopp kaffe på kjøkkenet. Muffinsene er enkle og raske å lage, du rører de sammen i en fei.

DU TRENGER TIL 12-14 MUFFINS:

100 gr sukker
180 gr hvetemel 
1 ta bakepulver
1/2 ts natron
1/2 ts kanel
1/4 ts revet muskat
1/4 dl rapsolje
3 bananer
2 store ss peanøttsmør
1 egg
100 gr grovhakket peanøtter


Mos bananene og bland de sammen med peanøttsmør, olje og egg, bruk en mikser slik at du får en glatt røre. Bland alt det tørre utenom peanøtter i en annen bolle og bland dette i bananblandingen. Rør inn peanøttene tilslutt. Fyll muffinsformene 3/4 fulle og stek muffinsene ved 200 grader i 15 - 20 minutter. Avkjøles noe i formen før de settes på en rist til de blir helt avkjølt.



mandag 28. mars 2016

Reke og avokado på rugbrød


 Dette måltidet er laget med noen få ingredienser, men du verden så godt. Ofte skal det ikke så mye til for å lage et godt måltid, det viktigste er at man har gode råvarer.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 150 gr reker uten skall
1 - 2  avokado (2 hvis de er små)
Ca. 2 ss finklippet dill
1 ss god olivenolje
Litt pepper
Noen dråper presset sitron
2 kokte egg
Godt brød


Rens rekene og legg de i en skål, del avokadoene og ta ut stenen. Del avokadoene i store biter og bland de forsiktig sammen med rekene og press over sitron. Finklipp dill og bland den med oljen og hell dilloljen over reker og avokado kvern, over litt pepper. Serveres på godt rugbrød sammen med kokt egg og pynt med dill.


lørdag 26. mars 2016

Lune kjøttboller med avocado og kikertsalat


Kikerter inneholder mange viktige næringsstoffer som folat, jern, magnesium, kalium og kalsium for å nevne noen og 2-3 spiseskjeer med kikerter tilsvarer en av fem frukt /grønt, så da er det veldig bra at kikerter også smaker utrolig godt i salater, supper og mange andre matretter. I dag har jeg brukt kikerter i salat sammen med kjøttboller og avocado.


DU TRENGER TIL TO PERSONER:

1 liten pakke salatblanding
1 liten boks kikerter
1 avocado i skiver
1 - 2 tomater i biter
Litt agurk i biter
8 - 10 små kjøttboller
Raspet parmesan eller piccorino
Olje/eddik dressing eller litt yoghurt 


Bruk kjøttboller som du har i fryseren, kjøttboller som du lager etter din egen oppskrift, eller du finner en oppskrift på supre kjøttboller her

Legg rikelig med salat på tallerkenen, ringle over litt dressing eller bare noen dråper god olivenolje. Varm kjøttbollene i litt smør på stekepannen og legg de over på tallerkenen. Skyll kikertene godt over kaldt vann og la de renne godt av seg. Legg kikerter, tomatbiter, agurkbiter og avocadoskiver på tallerkenen sammen med kjøttbollene og godt brød ved siden av.


lørdag 19. mars 2016

GOD PÅSKE

Jeg ønsker alle brukere av bloggen min 

                  en riktig god påske




fredag 18. mars 2016

Påskekaken

SUKSESSTERTE: Oppskriften finner du her


SJOKOLADEKAKE UTEN MEL: Oppskriften finner du her


FRISK OSTEKAKE MED SITRON OG BÆR: Oppskriften finner du her


BUDAPESTKAKE: Oppskriften finner du her


EPLEKAKE MED MARINERTE EPLER: Oppskriften finner du her


FESTKAKE MED VANILJEKREM OG BRINGEBÆR: Oppskriften finner du her


MANDELKAKE MED APPELSINKREM: Oppskriften finner du her


torsdag 17. mars 2016

Rugbrød med fiskekaker, rødløk og karri dressing


Fiskekakemiddagen på en annen måte, eller bare når du har noen fiskekaker til overs, godt til lunsj eller når som helst på dagen. Egentlig kan du bare "dynge" på med det du har for hånden, dette blir utrolig godt uansett. Jeg har brukt tynne skiver av hjemmelaget rugbrød, men her kan du bruke det brødet du liker best.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

2 skiver godt brød
Salat
4 fiskekaker, hjemmelaget eller ferdigkjøpte
2 kokte egg i båter
1/4 rødløk i tynne skiver
Agurk i tynne skiver 
1 tomat
 
DRESSING:
 
Ca. 2 ss majones
2 ss gresk yoghurt eller lettrømme
1/2 - 1 ts karri
Litt saft av sitron
1 ts dijonsennep
1 ts honning
Kapers (kan sløyfes)


Varm fiskekakene på stekepannen i litt smør slik at de blir gjennomvarm. Så er det bare å lesse på skivene med alle de godsakene du har. Bruk gjerne en ostehøvel og skjær agurken i tynne skiver på langs, det ser veldig delikat ut og agurken blir liksom ekstra sprø. Bland sammen alle ingrediensene til dressingen og smak til med karri, bruk kapers hvis du har,  mitt kapersglass var tomt i dag, men det setter en ekstra spiss på dressingen. Kos deg med et deilig fiskekakesmørbrød.



onsdag 16. mars 2016

Marinerte laksespyd, mangosalat og rømmesaus med chili


Dette er en god og spennende lakserett med en nydelig mangosalat og en deilig dressing godt krydret med chili. Mango sammen med laks er en helt fantastisk kombinasjon, så har du ikke prøvd det før er det fare for at det blir en favoritt.


DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

Ca. 300 gr laksefilet i biter på ca. 3x3 cm.
1/2 ss hvitløkssalt
1/2 ts chilipulver
1/2 ss spisskummen
Klype sukker
1/2 ts salt 
 
MARINADE:
 
Skall av 1 lim og saft av 1/2 lime
1 barneskje honning
1 ss olivenolje

MANGOSALAT:
 
1 mango i terninger
1 avocado iterninger
Saft av 1/2 lime
1/2 liten finhakket rødløk
Fersk finhakket koriander (kan sløyfes)

DRESSING:
 
1 1/2 dl letrømme eller lett creme fraiche
1 ss gresk yoghurt (kan sløyfes)
Noen dråper presset sitron
1 ts teryakisaus
Chilepulver (smak deg frem)


Begynn med å legge grillspydene i vann hvis du bruker trepinner, jeg fyller en stor brusflaske med vann, putter trespydene nedi og skrur på toppen, da blir alle spydene dekket med vann. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og legg i laksebitene. Vend rundt av og til og la laksebitene ligge i marinaden ca. 10 - 15 minutter. Bland sammen alt krydderet. Tre laksebitene på grillspydene, legg de på en bakepapirkledd stekeplate og dryss krydder over alle sidene på laksespydene. Sett stekeplaten med laksespyd inn i stekeovnen på 225 grader og la de stå i ca. 15 minutter.
Bland sammen alle ingrediensene til mangosalaten og smak til dressingen. Laksespydene serveres med ris, tortillalefser eller det du liker best.


tirsdag 15. mars 2016

Italiensk bondesuppe med pecorino


Suppen i dag er inspirert av det italienske kjøkken. Det er en mettende, varm, men alikevel en lett suppe med fin sødme av sitron og med en god vellagret ost på toppen. Jeg var så heldig å få med meg et stykke pecorinoost fra Italia, pecorino er laget på sauemelk og har en kraftig, men nydelig smak. Har du ikke pecorino kan du bruke parmesan som også er en god italiensk ost laget på kumelk.

DU TRENGER TIL 3 PERSONER:

1 mellomstor løk i biter
Ca. 100 - 150 gr bacon i små terninger 
Liten klatt smør
2 fedd finhakket hvitløk
1 liten fennikel i biter
2-3 stilker selleri i tynne ringer
4-5 små poteter i terninger
1-2 persillerøtter i biter
Ca. 7 dl kraft (helst kyllingkraft)
3-4 dl vann
1/2 pakke grønnkål
Skall og saft av 1/2 sitron (Helst økologisk sitron)
1 ts timian
Pepper  - (salt)
1 boks kidneybønner (290 gr)
2-3 pølser med kraftig smak, gjerne godt krydret
Raspet ost, pecorino eller parmesan


Begynn med å surre bacon i litt smør. Tilsett løk og hvitløk når baconet begynner å bli brunt. La dette surre til løken begynner å ta farge, da tilsetter du grønnsaker untatt grønnkålen og lar det surre i 3-4 minutter før du tilsetter potetbitene, timian og sitronrasp. Hell over kraft, kok opp og la suppen koke i ca. 15 - 20 minutter.  Nå tilsetter du grønkålen og lar suppen småkoke videre, grønnkålen trenger bare noen få minutter før den er ferdig. Tilsett pølser i små biter og bønnene helt til slutt, husk å skylle bønnene godt under rennende vann før du har de i suppen. Smak til med presset sitron, pepper og salt hvis det trengs. Suppen serveres rykende varm med godt brød og raspet ost.


fredag 11. mars 2016

Kjøttboller i tomatsaus og Ingefærfreste grønnsaker i hot dog brød


Deilige og saftige kjøttboller i tomatsaus som er akkurat passe krydret og en grønnsaksgryte smakt til med ingefær - spis det slik sammen med pasta, eller legg disse kjøttbollene sammen med tilbehør i hot dog brød slik som jeg har gjort her i dag, av og til kan det være godt med litt variasjon fra fredagstacoen.

DU TRENGER TIL 4-6 PORSJONER:

500 gr kjøttdeig/karbonadedeig eller en blanding
100 - 150 gr chorizopølse i små terninger
1 liten finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 - 2 skiver brød uten skorpe
1 dl melk
1 egg
1 dl raspet parmesan eller en annen hard ost
1/4 - 1/2 ts chili
1/2 ts chiliflak
1 ts spisskummen
1-2 ts oregano
Salt - pepper


Legg brødskivene uten skorpe i melken slik at de blir helt oppbløtt. Bland sammen alle ingrediensene  til kjøttbollene og rør godt, helst med en kjøkkenmaskin. Vær litt forsiktig med saltet, da chorizopølsen og osten kan være litt salt.Tilsett det oppbløtte brødet til slutt. Stek gjerne en liten prøvebolle så kan du kjenne om det er nok krydder og salt. Nå kan du steke disse kjøttbollene på stekepannen i smør/olje, men jeg steker de i stekeovnen, det er mye enklere, ingen stekeos, og ikke noe smør/olje til steking. Jeg ruller ut kjøttbollene og legger de på en bakepapirkledd stekeplate, setter ovnen på 220 grader og steker kjøttbollene i ca 10 - 12 minutter. Snu de gjerne underveis.


TOMATSAUS:

1 stor hakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
Smør/olje
1 boks hermetiske tomater
1 stor ss tomatpure´
2 ts oregano
1 ts timian
1 ts honning eller sukker
1 dl melk
Salt - pepper

Ha smør/olje i en gryte og la løken surre til den er myk. Tilsett hvitløk og tomatpure´ og la det få surre med et par minutter. Spe med de hermetiske tomatene og melken. Kok opp og la det småsurre i 5-6 minutter. Kjør sausen glatt med en stavmiker og smak til med krydder, honning, salt og pepper. Kok opp la sausen surre over svak varme noen minutter. Smak til og spe med litt vann eller melk hvis sausen er for tykk. Legg kjøttbollene i sausen, kok opp og la det hele få småsurre noen minutter.


INGEFÆRFRESTE GRØNNSAKER:

1 finhakket sjalottløk 
1 fedd finhakket hvitløk
Ca. 300 gr brokkoli i små biter/buketter
Ca. 80 - 100 gr grønnkål
1 ss revet frisk ingefær 
1 ss soyasaus
1 ss søt chilisaus eller en liten klype chilipulver
Salt - pepper
Olivenolje

Ha olivenolje i en kasserolle og la sjalottløk og hvitløk få surre et par minutter, tilsett brokkoli, rør rundt og la dette surre seg litt sammen. Tilsett grønnkål og surr videre til grønnkålen faller helt sammen. Tilsett soyasaus, chilisaus og raspet ingefær og smak til med salt og pepper. La grønnsakene få surre et par minutter etter at du har tilsatt alle ingrediensene og smakt til. Serveres sammen med kjøttbollene eller som her - i hot dog brød - kjempegodt.





torsdag 10. mars 2016

Limekylling med agurkrisotto


En enkel, men veldig smakfull rett og en veldig god risotto, retten passer godt som hverdagsmat, men kan godt brukes som gjestemat.


DU TRENGER TIL TO PERSONER:

2-3 kyllingfileter
1 1/2 ts soyasaus
1 fedd finhakket hvitløk
Salt - pepper
Smør/olje til steking
1 ss kalv eller kyllingfond
1-2 dl vann
Skall av 1 lime
Saft av 1/2 lime
2 ts honning (ikke lynghonning)
1/4 - 1/2 ts sambal olek
2 dl lett creme fraiche
1 ts maizenna

RISOTTO:

1/2 finhakket løk
Liten klatt smør
2 dl arborioris
Ca. 3 + 1 1/2 dl grønnsaksbuljong
Salt - pepper
1 ts timian
Hakket agurk


Begynn med å lage risottoen ved at du surrer den hakkede løken i litt smør til løken er myk og blank. Tilsett risen og 3 dl grønnsaksbuljong (Grønnsaksbuljongen lager du ved å bruke grønnsaksbuljongterning utrørt i varmt vann). Kok opp og la risen småkoke uten lokk på kasserollen, rør rundt innimellom. Hell på litt mere buljong og timian, småkok videre til buljongen er kokt inn. Smak til med salt og pepper. Risottoen skal være kremaktig, men ha litt tyggemotstand, trenger den litt mere koking så tilsett litt mere buljong og kok litt til.
Del kyllingfiletene i strimler/biter og bland med soya og finhakket hvitløk, strø på litt salt og pepper og stek bitene raskt i smør/olje. Legg kyllingen i en gryte, og hell på vann og fond. Kok opp og la kyllingen småkoke i ca. 10 - 12 minutter. Tilsett finrevet limeskall og limesaft, sambal olek (smak deg frem, den er sterk) og honning. Rør ut maizenna i litt vann og tilsett det sammen med creme fraiche. Kok opp og la retten trekke over svak varme i ca. 5 minutter.  Kyllinggryten serveres med risottoen og finhakket agurk.


onsdag 9. mars 2016

Reker i dill med avocado og spinatmos


Avocado og spinatmos passer også veldig godt til stekt fisk og diverse lakseretter, men jeg serverer den til reker i dag og det smakte nydelig. Denne lille retten er super som en god lunsj, men den kan også være tilstrekkelig til en lett middag

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

3 kokte egg
Ca. 150 - 200 gr rensede reker
4 skiver røkt laks
Ca. 2 ss finklippet dill
Ca. 80 gr frisk spinat
1 avocado
Sitronsaft
1-2 ts god olivenolje
Salt - pepper 
Liten klype chilikrydder


Del avocadoen, fjern stenen og ta ut innmaten med en skje. Kjør avocado og spinat i en blender til fin mos. Har du ikke blender går det greit med en stavmikser også. Smak mosen til med sitron, olivenolje, salt, pepper og chili. Rens rekene og bland de med finklippet dill, kok eggene og del de i to. Anrett reker, røkt laks og egg på tallerkener sammen med avocado og spinat mosen. Servere med godt brød.


mandag 7. mars 2016

Koteletter med grønn mos og bakte tomater


Nydelig mos som passer til mye annet enn koteletter, men det var koteletter jeg hadde for hånden i dag. Mosen blir mild på smak, frisk og fin på farge, deilig konsistens og ikke minst næringsrik. Jeg har brukt lett smøreost i mosen, men du kan bytte den ut med smør hvis du liker det bedre. Tomatene blir så utrolig søte når de bakes i ovn på denne måten, jeg har brukt timian, men du kan bruke andre friske eller tørkede urter./krydder


DU TRENGER TIL TO PERSONER:

2 koteletter
Salt - pepper
Smør til steking
 
MOS:
 
Ca. 400 gr brokkoli
Ca 130 gr grønne frosne erter
1 stor ss naturell Philadelphia light
Salt - pepper
Litt raspet muskat nøtt (kan sløyfes)


 Stek kotelettene i smør på vanlig måte. Del brokkoli i små biter og kok de helt møre i vann uten salt. Tilsett ertene rett før at brokkolien er ferdig, de trenger ikke koke bare bli gjennomvarm. Hell av vannet på brokkoli/erter og mos med en stavmikser til fin mos. Rør inn smøreost eller smør, og smak til med salt, pepper og muskat.


BAKTE TOMATER:

15 - 20 småtomater delt i to
God olivenolje
Salt - pepper
Timian eller et annet krydder eller urter

Legg de delte tomatene i en ildfast form, ringle over en god olje og strø på litt salt og pepper. Tilslutt drysser du over finhakket timian. Bakes ved ca. 200 grader til tomatene begynner å falle sammen, det tar ca. 15 minutter.




torsdag 3. mars 2016

Kyllinggryte med hvitvin og bønner


Bønner er en proteinrik og næringsrik matvare som vi spiser alt for lite av. I denne kyllingryten er det to sorter bønner, hvite bønner og aspargesbønner, begge er med på å gjøre retten smakfull og mettende. Retten inneholder også hvitvin, den kan erstattes med eplejuice. Når du først lager en så god kyllinggryte er det lurt å lage dobbelt porsjon så kan du fryse ned halvparten, men da sløyfer du bønnene i den delen du fryser ned og tilsette de når kyllinggryten tines og varmes opp igjen.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 kylling i biter eller tilsvarende med kyllingfilet
1 grovhakket løk
2 finhakket fedd hvitløk
2 ss tomatpure
Olivenolje
1 -2 ts tørket oregano
1 boks hermetiske hakkede tomater (400 gr)
1 terning kyllingbuljong
Ca. 2 dl hvitvin
Ca 2 dl vann
Salt - pepper
Ca. 300 - 400 gr sopp i skiver
Smør/olje til steking av soppen
1 boks hvite store bønner 
Ca. 200 gr frosne aspargesbønner eller brekkbønner  
Godt med finhakket timian


Rens og stek soppen til den begynner å få farge i litt smør eller olje og sett den til sides.  Rens kyllingen og del den i store biter. Ha god olje i den gryten som du skal lage retten i og fres løk og hvitløk i oljen til løken er blank. Legg i kyllingbitene , strø på litt salt og pepper og la de steke sammen med løken på forholdsvis sterk varme slik at de begynner å bli brun på alle sider. Tilsett tomatpureen slik at den får steke med de siste par minuttene. Tilsett oregano, vann, hermetiske tomater, vin og kyllingbuljongterning.
La gryten småkoke i ca. 25 minutter før du tilsetter den stekte soppen, hvite bønner som du først skyller godt under kaldt vann og de frosne aspargesbønnene. Rør forsiktig rundt i gryten og kok i 3-4 minutter til, før du serverer en rykende varm og velduftende kyllinggryte med et godt dryss finhakket timian og godt brød som tilbehør.