torsdag 30. juni 2016

Horn med bringebær og vaniljekrem


Dette var veldig kjekt å bake, enkel deig, lett å bake ut og ikke minst disse små hornene smakte aldeles nydelig - det blir ikke siste gang disse godbitene bakes her i huset.  Deigen kan settes med kald væske og heves over tid, eller bruk lunken væske og deigen heves på ca. 1 time. Jeg brukte kald veæke og hevetiden ble ca. 5-6 timer på kjøkkenbenken. Av denne porsjonen blir det 24 små eller 16 litt større horn. Selv synes jeg det er lettere å fylle hornene når de ikke er så små. Har du ferske bringebær er det veldig fint å bruke det, men du kan bruke litt bringebærsyltetøy eller frosne bær som er tint.


DU TRENGER:

25 gr gjær
2 dl melk/fløte
2 eggeplommer
Klype salt
1/2 dl sukker
6 dl hvetemel
100 gr mykt smør

FYLL:

Vaniljekrem
Bringebær
Egg til pensling


Rør ut gjæren i melk/fløte, tilsett eggeplommer, salt, sukker og nesten alt melet. La kjøkkenmaskinen gå på middels hastighet og tilsett smøret litt etter litt til alt er godt arbeidet inn i deigen. Er deigen litt bløt, tilsetter du litt mere hvetemel. Dekk deigen med plast og sett til heving. Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to like store deler, og kjevler hver del ut til en rund leiv ca 35 cm i diameter og del hver leiv i 8 eller 12 like store snipper. Legg en liten klatt vaniljekrem og et bringebær eller litt syltetøy på den breieste delen av snippene og rull sammen. Legg de små hornene på bakepapirkledd bakeplate og sett de lunt til etterheving i ca. 30 - 40 minutter. Pensle med sammenpisket egg og stek ved 210 grader i ca. 7-8 minutter. Avkjøles på rist.


mandag 27. juni 2016

Kjøttpudding med vårløk


Dette er middagen fra glemselen, dette er familiemiddagen i "gamle dager". Men en ting er sikkert det er en veldig god middag og når du først har kommet i gang er kjøttpudding en lettvint middag, den passer seg selv i stekeovnen mens du lager ferdig tilbehøret. Som tilbehør kan du bruke poteter, potetmos eller ris, en enkel lett saus, tomatsaus og salat, ellers er det godt med det meste av grønnsaker. Lag en stor kjøttpuding når du først er i gang, så har du middag til en annen dag også. Jeg har brukt like deler kjøttdeig og karbonadedeig, men du kan bruke bare kjøttdeig eller bare karbonadedeig.

TIL 1 1/2 LITERS FORM TRENGER DU:

400 gr kjøttdeig
400 gr karbonadedeig
1 liten finhakket løk
3 vårløk i tynne ringer
2 små stilker finhakket selleri
2 fedd finhakket hvitløk
Smør/olje
2 ss potetmel
Ca. 2-3 ss finklippet persille
2 egg
Ca.1 dl melk
1 dl rødvin (kan byttes ut med melk eller vann)
1 1/2 ts tørket rosmarin
Salt - pepper


La løk, hvitløk, vårløk og finhakket selleri få surre i litt smør/olje på stekepannen til det er mykt og la det avkjøle. Rør egg og potetmel inn i karbonade/kjøttdeigen, tilsett krydder, rødvin og den avkjølte grønnsaksblandingen. Spe med melk og tilsett finklippet persille. Stek en liten prøvekake på stekepannen så kjenner du om det er nok krydder. Kle en brødform med bakepapir, legg i kjøttfarsen og stek ved 200 grader i bortimot en time.
 

lørdag 25. juni 2016

Ray of light


En mellomting mellom cocktail og longdrink, en lett og delikat drink med en spesiell ettersmak av sherryen. Riktig en kosedrink

DU TRENGER TIL TO GLASS:

2 cl sherry (Bristol Cream)
6 cl appelsin juice (gjerne friskpresset)
2 cl Cointreau
6 cl mineralvann (sitronbrus eller sprite)
Isbiter



Ha alle ingrediensen utenom mineralvann i en shaker sammen med isbiter, rist godt og hell opp i champagneglass, fyll opp med mineralvann.


fredag 24. juni 2016

Jordbær Romanoff



Ingen dessert er bedre enn en dessert med jordbær på denne tiden av året. Jordbær som dessert kan varieres på utallige måter og jordbær Romanoff er både frisk og enkel å lage. Ha sukker og appelsinsaft på jordbærene og la de stå i kjøleskapet i hvertfall i to timer, gjerne 4-5 timer, så er det bare å ha bærene i et pent glass eller en desserttallerken, og topp med pisket krem.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 kurv jordbær
1 - 2 ss sukker
3 - 4 ss Grand Marnier (kan sløyfes)
1 appelsin, skall og saft
Ca. 2 dl  kremfløte
1 ts melis


Riv skallet av appelsinen og sett det tilsides. Rens jordbærene og del de i to, legg de i en skål, dryss på sukker, press ut saften fra appelsinen og hell saften over jordbærene sammen med Grand Marnier hvis du bruker det. La bærene stå i kjøleskapet i marinade minst to timer. Legg bærene i et pent glass eller en skål sammen med litt av marinaden og topp med pisket kremfløte tilsatt melis og raspet appelsinskall.



torsdag 23. juni 2016

Kyllinggryte i ovn med chorizo


Den duften som møter deg når du tar lokket av denne gryten kan ikke beskrives, var du ikke sulten før så blir du det nå. Så enkelt og så godt - det er ikke noe mere å si...............


 DU TRENGER TIL TO PERSONER:
2 store kyllingfileter i biter
Smør til steking
3 - 4 poteter i tykke skiver
4 - 5 sjalottløk
2 fedd finhakket hvitløk
8 - 10 småtomater
2 grener fersk rosmarin
2-3 grener fersk timian
1 liten ss tomatpure
2 dl hvitvin eller eplejuice
Ca. 80 - 100 gr chorizo
Salt - pepper
Olivenolje
(Litt vann) 


Begynn med å skylle kyllingfileten og tørk de godt med kjøkkenpapir. Del filetene i fire biter, strø på litt salt og pepper og stek de raskt i litt smør på stekepannen, de skal ikke være gjennomstekt, bare få en fin stekeskorpe. Skrell potetene og del i tykke skiver, skrell sjalottløk og del de på langs. Ha olje i en liten gryte som tåler å stå i stekeovnen og som har tett lokk. Legg  poteter og sjalottløk på bunnen av gryten og legg kyllingbitene over. Dryss på den finhakkede hvitløken, legg i 8 - 10 småtomater, et par grener frisk timian og rosmarin, ringle over litt god olivenolje, sett lokk på gryten og sett den i stekeovnen på 200 grader i ca 30 minutter. Ta gryten ut av stekeovnen, tilsett chorizo skåret i skiver og rør ut tomatpure´ i hvitvin og hell det i gryten. Sett gryten i stekeovnen igjen, og la den stå ytterligere 20 minutter. Synes du det er for lite fukt/saus i bunnen, kan du tilsette litt vann eller hvitvin. Vend forsiktig rundt på poteter og kylling, dryss over klippet persille og spis denne utrolig velsmakende gryten med godt brød til.



onsdag 22. juni 2016

Grønn omelett med hvitløksbrød og tomatsaus


Dette var en veldig god, enkel og litt annerledes middag, Denne middagen kan du lett lage på rester, og har du ikke rester så har du det meste i kjøleskapet. Til hvitløksbrødet kan du bruke daggammelt brød, det blir sprøtt og velsmakende under grillen eller på sterk varme i stekeovnen. Selvfølgelig kan du lage bare selve omeletten og sløyfe tomatsaus og hvitløksbrød, men det var skikkelig godt sammen.

DU TRENGER TIL TO PERSONER:

3-4 vårløk
Liten pose babyspinat eller tilsvarende frossen spinat
1/2 liten finhakket løk
Ca. 1 1/2 dl frosne erter
1 liten boks mais
2-3 ss finrevet parmesan
4 egg
Salt - pepper
3-4 ss vann
Smør/olje


TOMATSAUS:

1/2 finhakket løk
1 finhakket fedd hvitløk
Olje
1 ss tomatpure
Klype cayennepepper
Liten boks hakkede hermetiske tomater
Salt - pepper
Klype sukker

HVITLØKSBRØD:

Tynne skiver brød
3-4 ss olivenolje
1 fedd finhakket hvitløk 


Begynn med tomatsausen ved å surre løk og hvitløk i litt olje. Tilsett cayennepepper og tomatpure og la dette få surre med et par minutter. Spe med hermetiske tomater, kok opp og kjør sausen glatt med en stavmikser, smak til med salt, pepper og sukker. Vil du ha tomatsausen litt mere "hot" så smak til med litt chili. Sett tomatsausen tilside til resten av maten er ferdig.
Kutt opp løk og vårløk, ha litt smør/olje på stekepannen og surr løk, vårløk, og spinat til alt er mykt. Tilsett frosne erter og mais, bland godt. Pisk sammen egg, vann og salt /pepper og hell eggeblandingen over grønnsakene. Sett lokk på stekepannen, slå ned varmen og la omeletten stå til den stivner. Bland sammen finhakket hvitløk og olivenolje og smør/drypp det over de tynne brødskivene. Sett skivene under grillen i stekeovnen til de blir helt sprø og litt brune. Omeletten serveres varm med sprø hvitløksskiver som dyppes i varm tykk tomatsaus.


mandag 20. juni 2016

Knekkebrød med havremel


Det er virkelig raskt å lage knekkebrød på denne måten, og resultatet blir kjempegodt, et smakfullt og knasende sprøtt knekkebrød som inneholder grovt mel og havregryn. Legg de ferdige avkjølte knekkebrødene i en tett boks eller et glass med tett lukking og du har noe godt å kose deg med om det er til frokost, lunsj eller når som helst ellers på dagen. Bruk knekkebrødet til snacks med en god dipp, eller hvis du lager det ekstra tynt, bruk det som flatbrød.


DU TRENGER:

3 dl havregryn
3 dl havremel
1 dl grov rug
1 dl knuste linfrø
1 dl sesamfrø
2 ss chiafrø
1 ts salt
6 dl vann


Mål opp alle ingrediensene og bland alt sammen i en bakebolle med en sleiv, rør godt slik at alt er skikkelig blandet. La røren stå og hvile/svelle i ca. 10 minutter. Dekk 2-3 stekebrett med bakepapir, fordel røren utover. Bruk en slikkepott dyppet i kaldt vann så går det veldig greit. Jeg fikk nesten tre fulle plater av denne porsjonen, men da er knekkebrødene veldig tynne. Sett stekeovnen på 150 grader varmluft og sett inn alle platene samtidig. Stek i 10 minutter, ta ut en plate av gangen og del
opp i ruter enten med kniv eller bruk et pizzahjul. Sett platene inn i stekeovnen igjen og stek i 20 minutter, da bytter du plass på platene i stekeovnen og steker videre i 20 minutter. Mine knekkebrød er ferdige etter 40 - 50 minutter, men lager du knekkebrødene litt tykkere, vil du nok måtte bruke lengere steketid. Ta ut et brett og kjenn på knekkebrødet om det er sprøtt, hvis ikke så stek lengre.


Blåbærmarmelade uten sukker (Lavkarbo)


Det er mange grunner til å være forsiktig med sukker, ikke bare de som lever på en lavkarbodiett elle de som lever med diabetes, men de kan være greit for de fleste å minske på sukker inntaket. Her kommer oppskriften på en blåbærmarmelade som smaker godt og ikke  er den "flytende" heller. Denne marmeladen er helt nøytral, men har god smak av blåbær, man kan tilsette for eks. litt vanilje eller kanel og få en litt mere spesiell smak på marmeladen. Jeg har brukt en pakke frosne blåbær, men bruk ferske hvis du har det.


DU TRENGER:

400 gr frosne blåbær
1/2 dl vann
60 gr sukrin
1 1/2 - 2 dl chiafrø

 
Hell de frosne bærene i en kasserolle sammen med vann og kok opp. La dette småkoke i ca. 5 minutter før du tilsetter sukrin og kok videre på lav varme i 5 - 10 minutter til. Ta marmeladen av varmen og rør inn chiafrø. Denne marmeladen er ikke så holdbar da den ikke er tilsatt sukker eller noe holdbarhetsmiddel, så det er lurt å lage små porsjoner. Kan fryses.


lørdag 18. juni 2016

Salat petit


En liten, men utolig smakfull forrett med få ingredienser som passer til alle slag av hovedretter. Også fin å servere som salat ved siden av en hovedrett og fantastisk god å spise når som helst på dagen. Her hos oss ble denne lille salaten servert sammen med spekemat.


DU TRENGER:

Blandet salat
Blåmuggost i terninger
Krutonger

DRESSING:

1-2 ss presset sitron
1 ts sennep
1 ts flytende honning
4 - 5 ss olivenolje
Pepper


Begynn med å legge salat i små skåler eller bruk små drikkeglass, og fyll på med noen terninger, blåmuggost og krutonger. Lag dressing ved å røre sammen presset sitron, honning og sennep, og rør inn olje litt av gangen. Smak til med pepper. Drypp dressingen over salaten rett før servering.
Krutonger lager du veldig enkelt selv av gammelt brød. Både grovt og fint brød kan brukes, jeg kutter opp alle skalker og tørre skiver, putter de i en pose eller boks i fryseren og lager krutonger når jeg har en passende mengde. Hvordan du lager kjempegode krutonger finner du her



fredag 17. juni 2016

Loff


Fredagskos i dag blir reker, blåskjell og krabbeklør - og så loff. Jeg må innrømme at loff ikke er kvardagskost hos oss, her er regelen jo grovere dess bedre, men en liten utskeielse blir det i dag.
Av denne porsjonen her blir det to myke deilige loff, jeg har laget fletter, men de kan likegodt stekes i form eller bare som vanlige brød.


DU TRENGER TIL 2 LOFF:

Ca. 900 gr hvetemel
1 pk tørrgjær
6 dl melk
1 1/2 ts salt
60 gr mykt smør i biter
Melk til pensling 
Sesamfrø

 
Lunk melken slik at den er fingervarm. Ha nesten alt melet i bakebollen sammen med salt og tørrgjær. Spe med melken mens maskinen går på lav hastighet. Tilsett resten av melet til du har en passe fast deig. Mens maskinen går tilsetter du smørklatter litt etter litt og lar maskinen gå til alt smøret er eltet inn i deigen. Dekk bakebollen med plast og sett den på et lunt sted til heving en times tid. Ta deigen ned på bakebordet, elt deigen med hendene, del den i to like store emner og form hvert emne til et brød. Vil du lage fletter så deler du emnene i to og ruller ut like lange lengder som du tvinner sammen. Brett endene under slik at de sitter. Sett loffen til etterheving i ca 20 minutter. Pensle med melk og strø med sesamfrø. Stekes ved 190 grader i ca. 40 minutter. Avkjøles på rist.



torsdag 16. juni 2016

Snøfriskdressing


En perfekt  dressing særlig til kyllingsalat, men den er også god til andre salater og til grillmat.

DU TRENGER:

1 toppet ss vanlig snøfrisk
2 ss yoghurt naturell
Litt friskpresst lime
1/2 finhakket eller raspet eple

Rør sammen alle ingrediensene i en skål og sett den i kjøleskapet til den skal brukes.

onsdag 15. juni 2016

Muffins med sjokolade og peanøtter


Søtt og salt, nydelig sammen i disse muffinsene, bare prøv selv, supert til turmat, supert til kaffen i solveggen og super til skoleavslutninger.

       DU TRENGER TIL 14-16 MUFFINS:

100 gr smør
125 gr sukker
3 egg
240 gr hvetemel
2 ts bakepulver
100 gr grovhakket mørk sjokolade
2 dl salte grovhakkede peanøtter
1 dl melk


Rør sukker og smør hvitt og luftig, tilsett eggene ett av gangen og rør godt mellom hvert egg. Bland bakepulveret i melet og rør det inn i eggeblandingen. Rør inn grovhakket sjokolade og grovhakket peanøtter sammen med melken. Hell røren i muffinsformer og stek ved 200 grader i ca. 15 - 18 minutter. Avkjøles på rist.


tirsdag 14. juni 2016

Jordbær og mangosalat


Jordbør og mangosalat til grillmaten er utrolig friskt og godt. Laget denne salaten til grillet svinebiffer i går kveld og det smakte veldig godt. Prøv jordbær og mangosalat til burgere, til grillspyd eller til den grilla biffen. Den søtlige dressingen gjør denne salaten ekstra god.


DU TRENGER TIL 4 PERSONER:

1 stor mango 
1 liten kurv jordbær
1 liten pose blandet salat
Noen basilikumblader

DRESSING:
 
Saft av 1 lime
2 ss balsamico (den tykke søte)
4 ss olivenolje
Bruker du vanlig balsamico tilsetter du 1-2 ts honning 


Bland mangobiter, jordbær og salat i en salatbolle. Det er best å bruke en mango som ikke er helt moden, da er det vanskelig å få fine biter og del jordbærene hvis de er store. Strø over basilikumblader. Bland dressingen ved å blande sammen presset lime og balsamico og rør/pisk inn oljen. Ha dressingen over salaten rett før den skal serveres.






mandag 13. juni 2016

Tomatsuppe med kikerter


En velsmakende klassiker fra det italienske kjøkken som smaker akkurat like godt her i vårt land. Suppen er enkel og rask å tilberede, er mettende og inneholder gode sunne ingredienser.

DU TRENGER TIL 2 PERSONER:

1 liten boks kikerter
2-3 soltørkede tomater i olje
1 boks hermetiske tomater (400 gr)
1 fedd finhakket hvitløk
1 liten hakket løk
1liten ss tomatpure´
God olje
Ca. 4-6 dl kylling eller grønnsaksbuljong
Salt - pepper
1 ts tørket rosmarin eller en kvast fersk finhakket
 
VED SERVERING:
 
Finstrimlet vårløk
Finklippet gressløk
Revet sitronskall
Brødkrutonger


Ha olje i en gryte og la den hakkede løken få surre til den er blank, men ikke brun. Tilsett finhakket hvitløk og tomatpure´ og finstrimlet soltørkede tomater og la dette få surre et par minutter. Tilsett boksen med hermetiske tomater, og rosmarin og kok opp og la dette få småkoke 4-5minutter.  Bruk en stavmikser og kjør suppen helt glatt. Tilsett kylling eller grønnsaksbuljong til du har en passelig tykkelse på suppen og kok videre på lav varme i ca 10 minutter. Skyll kikertene under kaldt vann og tilsett de i suppen de siste par minuttene. Suppen serveres med finstrimlet vårløk, finklippet gressløk og raspet sitronskall. Grovt brød som er stekt på stekepannen i litt olje til det er helt knasende sprøtt smaker veldig godt til denne suppen.




lørdag 11. juni 2016

Jordbær Margarita


Det er utrolig mange historier om hvordan margarita ble til, men det som er sikkert er at denne nydelige cocktailen såg dagens lys i Mexico og skal alltid inneholde tequila. Nå er det jordbærtid så da blir margarita selvfølgelig laget med jordbær

TIL 2 GLASS TRENGER DU:

6 cl tequila
3 cl cointreau
Saft av 1 lime
4-5 jordbær
2 ts melis
Is
Salt til saltrand rundt glasset


Del en lime og gni snittflaten på kantene rundt glasseene, ha salt på et lite fat og dypp glassene i saltet. Knus jordbærene i en shaker sammen med melis og tilsett de øvrige ingrediensene sammen med isbiter. Rist godt og sil over i cocktailglass. Serveres straks.